Teroristički napad
102

MUP Srbije uhapsio osobu za koju se sumnja da je pomagao Žujoviću, objavljen i snimak

A. L.
Nakon što je u blizini Ambasade Izraela danas napadač Miloš Žujović samostrelom pogodio u pripadnika srpske žandarmerije, koji je bio na dužnosti osiguranja te ambasade, u Beogradu su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili jednu osobu.

"Uhapšena je jedna osoba u Beogradu zbog sumnje na terorističko udruživanje nakon današnjeg napada na žandarma ispred izraelske ambasade", saopćio je MUP Srbije koji je objavio i snimku hapšenja.

O hapšenju je govorio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

"U Beogradu je uhvaćena još jedna osoba zbog sumnje na terorističko udruživanje. Riječ je o Igoru Despotoviću iz Beograda, rođenom 1999. godine, koji je prije dvije godine već bio uhapšen jer je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad", rekao je Dačić.

Postupak nakon tog hapšenja Despotovića se i dalje vodi, a on je u međuvremenu pušten iz pritvora. Nakon toga je nastavio komunikaciju s ekstremistima, tako da je svakodnevno komunicirao s današnjim napadačem Žujovićem, zbog čega se sumnja da je izravno učestvovao u logističkoj podršci i organizaciji ovog terorističkog akta.

Inače, Despotović je u aprilu osuđen za poticanje na izvršenje terorističkih djela. Viši sud mu je izrekao prvostepensku kaznu zatvora od tri godine, dok žalbeni sud treba donijeti konačnu odluku.

Proglašen je krivim jer je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i prenosio ideje kojima se posredno potiče na izvršenje krivičnog djela terorizma.

U optužnici se navodi da je on na društvenim mrežama napravio nekoliko profila koji su bili javni i dostupni svima. Na tim profilima je postavljao niz tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju Islamska država, koji su Ujedinjeni narodi proglasili terorističkom. Objavljivao je i fotografije naoružanih pripadnika i vođa terorističke grupe Al-Qaida.

Također, Despotović je osuđen presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog djela rasne i druge diskriminacije, na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci koja je pretvorena u kućni pritvor, uz primjenu elektronskog nadzora.