Razgovori u Briselu
6

Nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana: Integracija u EU je ključni strateški cilj

SRNA
(Foto: Twitter)
(Foto: Twitter)
Lideri sa Zapadnog Balkana na zajedničkoj večeri u Briselu saaglasili su se da je integracija regiona u EU ključni strateški cilj i da je u zajedničkom interesu EU i Zapadnog Balkana.

"Lideri sa Zapadnog Balkana potvrdili su snažnu posvećenost regionalnoj saradnji i složili se da će se i dalje baviti globalnim izazovima, poput pandemije Covida-19", saopćeno je iz Evropske diplomatske službe.

Večeri su sinoć prisustvovali predsjedavajući Vijećaministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i premijeri Albanije Edi Rama, Sjeverene Makedonije Zoran Zaev, Kosova Aljbin Kurti, te predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Iz Evropske diplomatske službe naveli su da je večera šest lidera sa Zapadnog Balkana održana u organizaciji visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella, a da je u razgovorima učestvovao i komesar EU za proširenje Oliver Varhelyi.

U saopćenju se dodaje da je riječ o oživljavanju tradicije neformalnih sastanaka sa liderima sa Zapadnog Balkana i da će se ovakvi događaji nastaviti i ubuduće.