Objavljen i snimak
182

Novi nemiri na Kosovu: U Kosovskoj Mitrovici uhapšen lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević

A. L.
Screenshot: KoSSev
Screenshot: KoSSev
Lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević uhapšen je na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici.

Ovu informaciju je za portal KoSSev potvrdio Petrit Fejza iz Kosovske policije regiona Sjever.

Fejza nije mogao da potvrdi razlog hapšenja, ali jeste da ono vjerovatno povezano sa dolaskom kosovskog premijera Albina Kurtija u sjeverni dio Mitrovice.

Kako pišu mediji s Kosova, Kurti je trenutno u nedavno otvorenom restoranu brze hrane na dnu mitrovačkog šetališta. Sa njim su i čelnik kosovskog MUP-a Dželjalj Svečlja i kosovski ministar administracije i lokalne samouprave Eljbert Krasnići.

Obojica su prethodno položili kamen temeljac za izgradnju još jedne podstanice kosovske policije u Lešku.

Medijski izvještaji govore da se u centru Kosovske Mitrovice nalaze jake snage kosovske policije, uključujući i specijalne jedinice sa blindiranim vozilima.

Ranije danas međunarodne mirovne snage na Kosovu predvođene NATO-om (KFOR) su izdale zvanično saopćenje povodom najaktuelnijih događaja na Kosovu i sigurnosne situacije, a potaknutih blokadom paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje.

Zvaničnici KFOR-a opisali su sigurnosnu situaciju u zemlji kao mirnu, ali krhku, posebno na sjeveru, dijelu naseljenom uglavnom Srbima. Pored samostalnih patrola, naveli su da provode zajedničke patrole sa Kosovskom policijom, kao i patrole sa Oružanim snagama Srbije duž granične linije, kako bi se garantovala sigurnost.

Osim na sjeveru, KFOR je u saopćenjima poslednjih sedmica najavio patrole i u drugim gradovima.

"Mi svoj mandat UN-a provodimo u svakom trenutku i nepristrasno, kroz različite aktivnosti. To uključuje redovne patrole, koje se sprovode u različitim formatima, kao što su nezavisne patrole KFOR-a širom Kosova i duž granične linije, zajedničke patrole sa Kosovskom policijom i sinhronizovane patrole, paralelne sa srpskim oružanim snagama na odgovarajućim stranama graničnih linija", saopćeno je iz Kancelarije za informisanje KFOR-a u odgovoru koji su dostavili Kohi.

U nedavno objavljenim saopćenjima rečeno je da su pripadnici KFOR-a izvršili patrole duž granične linije u Prištini i Istoku, kako bi se konsolidovala regionalna stabilnost.

KFOR je dodao da ove patrole, kao i angažmani sa svim lokalnim zajednicama, predstavljaju "konkretnu i vidljivu demonstraciju dugoročne i nepokolebljive posvećenosti NATO-a stabilnoj sigurnosti na cijelom Kosovu i stabilnosti širom Zapadnog Balkana".

"KFOR nastavlja da pomno prati situaciju. Imamo vidljivo, fleksibilno i odgovorno prisustvo koje nam omogućava da se efikasno pozabavimo svim značajnim sigurnosnim razvojima, u skladu s našim mandatom UN-a", navodi se u odgovoru.

Upitani o sigurnosnoj situaciji nakon Vladinih upozorenja o otvaranju mosta preko rijeke Ibar, iz KFOR-a su rekli da je situacija mirna, ali krhka.

"Generalno gledano, sigurnosna situacija na Kosovu je mirna, ali je i dalje krhka, posebno na sjeveru Kosova. Pomno pratimo razvoj događaja i održavamo vidljivo i primjereno prisustvo kroz redovne patrole i angažman sa lokalnim zajednicama", dodali su.