Zloupotrijebio položaj
40

Obducent iz Hrvatske optužen da se upisao na kuću preminule pacijentice i tu živio

I. Sa.
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Objavljeni su detalji podignute optužnice iz Zagreba u kojoj se tvrdi da je pomoćnik na obdukciji zagrebačke bolnice osumnjičen da je nezakonito došao do nekretnine žene koja je preminula u bolnici.

Pomoćnik na obdukciji Ivan M. iz bolnice Sv. Duh u Zagrebu je odlučio iskoristiti situaciju kada je shvatio da preminula pacijentica koja je ležala na odjelu patologije nema nasljednika. On se upisao u vlasništvo nad njenom kućom, a u svemu mu je pomogla vanbračna supruga Lidija M., koja je kod javnog bilježnika svjedočila da je preminula usmenom oporukom Ivanu ostavila svoju nekretninu.

Kako se navodi u optužnici, Ivan je uvidom u lične podatke pacijentice Mirjane Siketić saznao da je vlasnica nekretnine u Zagrebu i da nema nasljednike. On je zatim svoju djevojku Lidiju nagovorio da lažno svjedoči u ostavinskom postupku, na što je ona i pristala.

Lidija je tako otišla do javne bilježnice i rekla da su ona i još jedan zaposlenik bolnice Sv. Duh Zlatko I. s Ivanom M. bili kod Mirjane i da im je ona tada dala usmenu oporuku kojom je svu svoju imovinu ostavila Ivanu M. To se navodno dogodilo jednog dana kad su svih troje s Mirjanom dogovarali da će joj okrečiti kuću prije zime.

Kuća je tako prepisana na Ivana M., a on je čak kontaktirao dajdžu preminule i tražio ga da se nađu u javnobilježničkom uredu, gdje mu je rekao da se upravo on prije smrti brinuo o Mirjani i njenoj majci Zdenki.

"Ivan M. mi je prezentirao da se duže vrijeme brinuo o mojoj pokojnoj sestri Zdenki i njezinoj kćeri Mirjani, tako što ih je vozio na groblje, nabavljao Mirjani lijekove te im pomagao što je bilo potrebno. S obzirom na to da sam ja situiran i da sam mislio da postoji dug na toj nekretnini prema Gradu ili drugim institucijama, odlučio sam dići ruke od toga i darovati nekretninu Ivanu M. Pretpostavio sam da su pokojne imale finansijske poteškoće, odnosno dugove jer su imale malu mirovinu, a koristile su lijekove", kazao je Željko M., koji je kasnije komšijama preminule kazao da se osjeća prevareno.

Ivan i Lidija na kraju su se uselili u kuću u kojoj je Mirjana neposredno prije smrti živjela s majkom Zdenkom, ali komšijama je cijela situacija bila čudna, posebno nakon što su saznali za navodnu oporuku. Komšije Zdenke i Mirjane istražiteljima su rekli da nikad nisu vidjeli Ivana i Lidiju te da im niko nije pomagao.

Jedan od ključnih iskaza dala je komšinica Dragica C., koja 35 godina živi u kući preko puta Zdenke i Mirjane i koja nikad nije vidjela Ivana ni Lidiju prije nego što im je par došao u ulicu tražiti ključeve od kuće preminule.

Par dana nakon što je Mirjana završila u bolnici, Dragicu je nazvao Ivan M. i ispitivao je o životnim navikama majke i kćerke, ali nije pitao imaju li živuće rodbine. Zdenka je zatim smještena u Dom za starije u Bjelovaru, a Mirjana je preminula.

"Prije nego što je bila pokopana, pojavili su se sadašnji stanari kuće pokojnica, nepoznati muškarac i žena, te su obilazili dvorište i kuću Zdenke i Mirjane. Došli su po ključ od kuće Siketić budući da im je netko rekao da je kod mene. Žena koju nikada prije nisam vidjela me tražila da joj predam ključ, no rekla sam im da ga nemam. Nisam im ga htjela dati jer ih ne poznajem. Tada mi je rekla da su oni kumski povezani sa susjedama Siketić i da je Mirjana poznavala tu mušku osobu za koju sam kasnije saznala da je Ivan M. Rekla je i da su ona i Ivan sada preuzeli brigu o Mirjani i Zdenki, a ja sam joj je rekla da ako znaju da imaju pravo ući u njihovu kuću, neka to učine nasilno i promjene bravu", ispričala je komšinica Dragica.

Ivan M. i Lidija M. rekli su da se ne smatraju krivima i da nisu počinili djela koja im se stavljaju na teret, ali, nisu htjeli odgovarati na daljnja pitanja, prenosi Index.