Uz elektronski nadzor
0

Osuđeni policajci iz Priboja koji su pjevali četničke pjesme, provest će šest mjeseci u kućnom zatvoru

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopćio je da je Viši sud u Užicu okončao sudski proces vođen protiv policijskih službenika iz Priboja koji su pjevali pjesme neprimerenog sadržaja.

Tačnije, oni su krajem decembra 2021. godine na porodičnom slavlju pjevali pjesme kojima se izaziva mržnja i netrpeljivost prema pripadnicima islama.

Viši sud u Užicu donio je prvostepenu presudu kojom su dvojica policijskih službenika iz Priboja Z.D. i P.M. proglašeni krivim za djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti u skladu sa članom 317 Krivičnog zakonika te su osuđeni na kaznu kućnog zatvora u trajanju od šest mjeseci, uz primjenu mjere elektronskog nadzora.

"Mešihat IZ-e u Srbiji smatra da je pomenuta presuda Višeg suda u Užicu pozitivan korak u pravcu vraćanja i jačanja povjerenja u pravosudne organe R. Srbije i ohrabrenje za sve Bošnjake, posebno one koji žive u Priboju, a koji su opravdano osjećali zabrinutost i uznemirenost nakon sličnih događaja tokom 2021/22. godine i ubistva Bošnjaka od strane policijskog službenika 2023. godine", navodi se saopćenju Islamske zajednice u Srbiji.

Podsjetimo, na snimku se vide policajci koji su pjesmom veličali i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, ali i stihove: "Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice".

Policajac Dragan Zeković se javno izvinio za ovaj čin nakon osude javnosti.