Velika šteta
17

Pas uništio prtljažni prostor aviona kompanije Croatia Airlines: Letjelica 13 dana bila van funkcije

B. R.
Avion Airbus A319 u vlasništvu kompanije Croatia Airlines (Foto: Pixsell/Grgo Jelavic)
Avion Airbus A319 u vlasništvu kompanije Croatia Airlines (Foto: Pixsell/Grgo Jelavic)
Pas, koji je trebao biti transportovan avionom na letu Zagreb - Stockholm, uništio je prtljažni prostor aviona kompanije Croatia Airlines.

Incident se dogodio 30. septembra, kada je belgijski ovčar bio u prtljažnom prostoru aviona Airbus A319. Kako je objavio hrvatski portal za avijaciju Zamaaero, pas je odmah na početku leta postao agresivan, uspio je odgristi prednja vrata kaveza i oslobodio se.

Pretpostavlja se da je u panici počeo uništavati unutrašnjost, pokušavajući da izađe iz mračnog i bučnog prostora. Tom prilikom je uništio nekoliko panela, pa je došao do instalacija, koje je također počeo uništavati. Pas je ozbiljno povrijeđen, a cijeli prostor je bio u krvi iz njegovih rana.

Prtljažni prostor u kojem je bio pas (Foto: Zamaaero)
Prtljažni prostor u kojem je bio pas (Foto: Zamaaero)

Piloti u kokpitu su čuli čudne zvukove i prekinuli su polijetanje. Istovremeno se uključio alarm, koji je pokazivao grešku na instalacijama, a avion se vratio na terminal.

Kada su odgovorni shvatili šta se dogodilo, avion je stavljen van upotrebe, a putnici su prebačeni u drugu letjelicu. Pregledom je utvrđeno da je pas napravio veliku štetu. Naime, morale su se promijeniti kompletne instalacije te su se morali instalirati novi paneli.

Avion, u kojem se dogodio incident, u funkciji nije bio 13 dana. Prema pisanju portala Zamaaero, Croatia Airlines razmatra uvođenje strožih pravila po ovom pitanju i mogućnost da više ne prima plastične kaveze za životinje.