Regionalni odnosi
576

Plenković se sastaje s Vučićem, ali ne i sa Komšićem: Moramo rješavati probleme

G. M.
Andrej Plenković (Foto: F. K./Klix.ba)
Andrej Plenković (Foto: F. K./Klix.ba)
Premijer Hrvatske Andrej Plenković učestvuje na sastanaku na vrhu zemalja EU-a i Zapadnog Balkana koji se održava u slovenskom Brdu kod Kranja. Kazao je kako smatra da su neke zemlje regije zaslužile da se otvore pristupni pregovori.

"Ono što je Hrvatskoj posebno bitno je da se nastavi proces pregovora, da se što prije otvore pregovori i sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, one su to zaslužile. Posebno nam je bitna i BiH u kojoj su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda. Očekujemo da političke stranke u toj zemlji na primjeren način primijene izborno zakonodavstvo prije sljedećih izbora", kazao je Plenković.

Naveo je da je Hrvatska zagovornik proširenja i da ima puno uvjerenje da je to jedini pravi put za razvoj susjednih zemalja.

Upitan o posljednjim porukama koje su međusobno odaslali hrvatski i srbijanski čelnici, kazao je da se ping pongom može "baviti s prijateljima", prenio je Večernji list.

"Nema koristi od političke retorike koja stvara napetosti. To nije moj stil, nisam to radio posljednjih pet godina, a neću ni dalje. Moj stil je retorika koja rješava otvorena pitanja sa Srbijom, a cilj je jačanje pozicije hrvatske manjine u Srbiji te isticanje važnosti dobivanja informacija sa srbijanske strane o nestlima tokom rata", kazao je Plenković i dodao da će se sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje bi li bilo koristan sastanak sa Željkom Komšićem, koji nije predviđen na ovom summitu, rekao je: "O Izbornom zakonu govore drugi akteri, a pregovori traju".