Prostor današnje Hrvatske
48

Prošlo je 109 godina od podmorničke bitke u susjedstvu: Najudaljeniji otok i tragična sudbina Nereide

V. K.
Na današnji dan, 5. augusta 1915. godine na Jadranskom moru, na prostoru današnje Hrvatske, odvio se jedan od najpoznatijih podmorničkih sukoba u Prvom svjetskom ratu.

Naime, na prostoru otoka Palagruža, najudaljenijeg otoka u Hrvatskoj, 1915. godine odvila se bitka između austro-ugarske i italijanske mornarice.

Prema historijskim izvorima, italijanske trupe su nedugo prije bitke zauzele Palagružu što je u tom periodu predstavljao trn u oku Austrijancima. Tim povodom, na područje Palagruže Austro-Ugarska je uputila podmornicu U5 koju je predvodio admiral Georg von Trapp.

Georg Von Trapp
Georg Von Trapp

Na prostoru oko Palagruže, austrijska U5 podmornica uočila je italijansku Nereidu koja je izronila nedaleko od otoka. Von Trapp je naredio napad ujutro u 5 sati i 13 minuta te su ispaljena dva torpeda. Prvi je promašio italijansku podmornicu, dok je drugi bio koban za Italijane.

Svi članovi posade, uključujući i komandanta Carla Del Greca, poginuli su u ovom napadu, a ono što je posebno interesantno jeste i to što je olupina Nereide izvučena tek 1972. godine zajedničkim poduhvatom tadašnje Jugoslovenske ratne mornarice te italijanskih ronilaca.

Prema spisima iz tog perioda, Nereida je prilikom izvlačenja bila prepolovljena na dva dijela, što je bio znak da je torpedo pogodio vitalne dijelove podmornice. Također, tada su iz podmornice izvučeni i dijelovi skeleta, a iz kojih se moglo vidjeti kako su Italijani koji su bili u Nereidi život okončali prilično tragično, s obzirom na to da su na lobanjama uočene rupe od metaka koje su ukazivale da su počinili samoubistvo.

Po rezanju na manje komade, Nereida je prodana u staro željezo, a dijelovi su pretopljeni u splitskoj željezari.

Iako je Von Trapp u svojim memoarima naveo kako je italijanska Nereida ispalila torpedo prije napada austrijske podmornice, kada je podmornica izvađena na površinu uočeno je kako su oba torpeda bila na svojim mjestima, što je znak da Italijani uopće nisu imali dovoljno prostora za reakciju u tom napadu.

Danas, Palagruža spada među najudaljenije otoke u Hrvatskoj. Burna prošlost otoka, na neki način zadržala se i sve do danas s obzirom na to italijanski i hrvatski ribari često vode sporove oko ribolova u ovom predjelu.

Iako je potpuno jasno kako teritorija Palagruže danas pripada Hrvatskoj, mnogi Italijani i dalje ovu teritoriju smatraju kao dijelom njihove zemlje.

"Komentar italijanskih novinara dijelom mogu protumačiti kao nekompetentnost, ali sam ipak sklon ocjeni da se iza naizgled površnog pisanja italijanskih novinara krije vječni italijanski imperijalizam. Palagružu nam nikada nisu oprostili, a iskreno, možemo zahvaliti političkoj mudrosti onoga koga mnogi danas pljuju", rekao je 2020. godine kolumnista Morski.hr Petar Baranović te je podsjetio da je Josip Broz Tito 1945. godine dao naređenje da se vojska iskrca na Palagruž i time odbranila prava Komi ribara koji su na Palagružu od pamtivijeka.