Pitanje ZSO
19

Rama potiče Kurtija da srpskoj zajednici na Kosovu zagaranatuje samoupravu

B. H.
Kurti i Rama na PES samitu u Berlinu (Foto: Twitter)
Kurti i Rama na PES samitu u Berlinu (Foto: Twitter)
Premijer Kosova Albin Kurti boravio je jučer u Albaniji, gdje se sastao s čelnicima albanskih institucija. Razgovarali su o postignutom dogovoru o provedbi Temeljnog evropskog sporazuma za Kosovo. Od njih je dobio podršku za Evropski plan i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

U odvojenim susretima primili su ga predsjednik Albanije Bajram Begaj, premijer Edi Rama i predsjednica Skupštine Lindita Nikolla.

Begaj je pohvalio premijera Kurtija za njegovu hrabrost za dogovor postignut u Ohridu.

"Predsjednik Begaj se zahvalio premijeru Kurtiju na posjeti, jer je istakao svoju zahvalnost za postignuća vlade i podršku za stav i vodstvo pokazano u postizanju sporazuma o aneksu provedbe Evropskog prijedloga za Kosovo. Također je istakao svoju i podršku Albanije Kosovu za njegovo članstvo u NATO-u", navodi se u saopćenju iz Ureda premijera Kosova.

Premijer Kurti je imao sastanak neformalnijeg formata sa svojim kolegom Edijem Ramom. Albanski premijer je izrazio podršku Ohridskom aneksu, uključujući i članke koje osporava opozicija na Kosovu a tiču se samouprave srpske zajednice na Kosovu.

"Izrazio sam sve svoje simpatije Albinu zbog hrabrosti i realizma s kojim je poduzeo važne korake ka normalizaciji odnosa sa Srbijom. Potakao sam premijera da poduzme daljnje korake, bilo za garanciju srpskih općina u okviru asocijacije koja garanatuje samoupravu srpske zajednice, bilo za djelovanje uz potrebne garancije Srpske pravoslavne crkve u svojim mjestima, uvjeravajući ga da u ovom nimalo lakom procesu ima moju punu podršku", rekao je Rama.

Predsjednica Skupštine Albanije Lindita Nikolla premijeru Kurtiju obećala podršku za članstvo u Vijeću Evrope i drugim međunarodnim organizacijama.

"Podržavamo evroatlantsku perspektivu Kosova i lobiramo za novo međunarodno priznanje, članstvo u Vijeću Evrope, UN-u i međunarodnim organizacijama. Podržavamo dijalog između Kosova i Srbije kao najbolji i jedini put do uzajamnog priznanja dviju zemalja, cijenimo Evropski plan kao dobru polaznu točku za dijalog i podržavamo predanost EU i SAD-a u provedbi prilogu ovog plana. Provedba sporazuma između Kosova i Srbije doprinijet će jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i njegovoj evroatlantskoj perspektivi”, rekla je Lindita Nikolla, predsjednica Skupštine Albanije.

Nakon posjete premijera Kurtija Tirani, najavljeno je da će se sljedeći sastanak dviju vlada održati u junu.