Nakon žestoke rasprave
18

Rio Tinto će ipak kopati? Skupština Srbije nije prihvatila prijedlog zabrane rudarenja litija

S. Š.
Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić (Foto: EPA-EFE)
Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić (Foto: EPA-EFE)
Poslije četiri dana rasprave poslanici u Skupštini Srbije glasali su protiv prijedloga zabrane istraživanja i eksploatacije bora i litija. Kako to obično i biva, u skupštini je, osim teme dnevnog reda, bilo riječi i o mnogim drugim temama i međusobnog "prepucavanja" opozicije i vlasti.
Poslanici Skupštine Srbije izjasnili su se protiv prijedloga opozicije za izmjenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojima je tražena zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litija.

Za usvajanje zakonskih izmjena glasala su 84 od prisutnih 214 poslanika, protiv je bilo 128, uzdržanih nije bilo, a dva poslanika nisu glasala.

Prethodno je odbačen prijedlog predlagača zakona Danijele Nestorović koja je tražila da se glasanje obavi javno, prozivkom narodnih poslanika.

Poslanici opozicije koji su zakon i predložili, ponovili su da je projekt Jadar opasan za životnu sredinu i da nema ekonomsko uporište. Vlast i resorna ministrica navode predlagača - da realizacijom projekta postoji opasnost od uništavanja okoline, su odbacili i ocijenili da će rudnik donijeti ekonomski napredak tom dijelu zemlje i cijeloj Srbiji.

Podsjetit ćemo da je Vlada Srbije ovog ljeta "oživjela" plan firme Rio Tinto za otvaranje rudnika litija u dolini Jadra na zapadu Srbije iako je prije dvije godine, pod pritiskom ekoloških protesta, projekat bio stopiran.

Ono što je, tokom prethodna četiri dana, privuklo pažnju u Skupštini Srbije jeste angažovanje Ane Brnabić u odbrani Rio Tinta, o čemu piše Danas. Učešće Ane Brnabić kao predsjednice Skupštine Srbije, proteklih dana u debati na sjednici na kojoj se debatuje o izmjenama zakona o rudarenju zbog projekta Rio Tinta u dolini Jadra, jedno je od najvećih angažovanja predsjednika skupštine u skupštinskoj debati od obnavljanja višestranačja i koje nije bilo uobičajeno ni u jednoj vladajućoj garnituri.

Naime, Brnabić je tokom rasprave svom snagom i glasom branila projekat Jadar, optuživala opoziciju da je lobista Rio Tinta, vikala da opozicija laže, pitala da li su svi budale, optužila da prave, kako je rekla, "sprdnju od zemlje" i izrekla niz neprimjerenih riječi oglušujući se na uvrede i ostalih naprednjaka.

Jedan od analitičara koje je ovaj portal kontaktirao kažu da se Brnabić služi "viškom emocija" koji je neprimjeren funkciji predsjednice skupštine.

Na sjednicama je, također, prisustvovala i ministrica rudarstva Dubravka Đedović Handanović je tvrdila da je opozicija komentarisala njenu garderobu i imovinu rekavši da ima više dana radnog staža nego opozicionari te im poručila da im može pozajmiti nešto svoje garderobe.