Boravak do 90 dana
334

SAD najkasnije do 1. decembra ukida vize za državljane Hrvatske

S. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sjedinjene Američke Države ukidaju vize za hrvatske državljane, i to najkasnije do 1. decembra ove godine. Najavio je to danas američki ministar sigurnosti Alejandro Mayorkas, što je i potvrđeno na stranici službenoj stranici ministarstva.

"Danas je ministar za domovinsku sigurnost Alejandro N. Mayorkas, u koordinaciji s državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, imenovao Hrvatsku novim sudionikom Programa za ukidanje viza (VWP). Najkasnije do 1. decembra 2021. bit će ažuriran Elektronički sistem za autorizaciju putovanja (ESTA) kako bi se građanima i državljanima Hrvatske omogućilo podnošenje zahtjeva za putovanje u Sjedinjene Države radi turizma ili poslovanja na najviše 90 dana bez dobivanja američke vize. Određivanje Hrvatske kao sudionika VWP-a važan je korak prema daljnjem jačanju dugogodišnje ekonomske i sigurnosne saradnje između SAD-a i Hrvatske", stoji na službenim stranicama Ministarstva sigurnosti.

Kako se navodi, da bi sudjelovala u VWP-u, država mora stalno ispunjavati zahtjeve vezane za borbu protiv terorizma, provođenje zakona, provedbu useljeništva, sigurnost dokumenata i upravljanje granicom.

Ti zahtjevi uključuju postotak odbijanja neimigrantskih viza ispod tri posto, izdavanje sigurnih putnih isprava i blisku saradnju s američkim tijelima za provedbu zakona i borbu protiv terorizma.