Obračun s Jugoslavijom
80

Šapić nakon izbacivanja latinice mijenja boju autobusa: "Bit će nemanjićko plava, a ne crvena kao kiosk"

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je promjenu boje svih novih vozila javnog gradskog prijevoza, koja će ubuduće biti u "beogradskoj plavoj", umjesto dosadašnje crvene boje.

Šapić je izjavio da će sva vozila mlađa od dvije godine biti prefarbana u ovu nijansu plave, koja, prema njegovim riječima, ima historijsku i kulturnu simboliku. Istakao je da će se sva nova vozila također nabavljati u ovoj boji.

"Vjerujemo da ova plava boja, 'beogradska plava boja', simbolizira i naše rijeke i naš grad. Ova vizantijska plava, nemanjićka plava koja ima mnogo simbolike vezane za grad Beograd, mnogo je bolja od dosadašnje soc-crvene koja nas je podsjećala na kioske s viršlama", rekao je Šapić.

Vozila starija od dvije godine neće biti prefarbana, kako bi građani Beograda mogli sami procijeniti starost vozila i znali koja su novija. Također, gradonačelnik je istakao da će i privatni prevoznici biti obavezni da svoja vozila prefarbaju u plavu boju, što će biti regulisano aneksima ugovora.

Šapić je najavio da Beograd planira zamjenu svih starijih vozila, tako da na ulicama u naredne dvije do tri godine ne bi trebalo biti vozila starijih od dvije godine.

Ova promjena boje vozila, kao i druge inicijative gradonačelnika, dio su njegovog pokušaja da se distancira od naslijeđa bivše Jugoslavije.

To uključuje i ranije prijedloge poput podizanja spomenika Draži Mihailoviću, uklanjanja posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita iz Muzeja Jugoslavije i uklanjanja bista narodnih heroja s Kalemegdana.

Također, najavljeno je da će latinica biti uklonjena sa svih gradskih tabli i naziva ulica, čime se nastavlja Šapićeva politika redefiniranja javnog prostora Beograda.