Berlinski proces
25

Scholz očekuje razvoj samo ako Z. Balkan zajedno pristupi EU, Von der Leyen obećala pomoći BiH zbog poplava

N. V.
U Berlinu se održava samit kojim se obilježava 10 godina Berlinskog procesa. Domaćin je njemački kancelar Olaf Scholz, dok su gosti čelnici zemalja Zapadnog Balkana. Scholz je govorio o šansama za dalji razvoj ekonomija zemalja kroz zajedničko tržište, poručujući da treba raditi na dobrosusjedskim odnosima.

"Zapadni Balkan jeste bitan partner za EU i treba da postane dio EU. Stoga je potrebno uspostavljanje regionalnog tržišta koji će još više povezati tržišta ovih zemalja", kazao je on.

Napominje da je već provedeno nekoliko kvalitetnih koraka, kao što je napredak u razmjeni studenata, a da bi sljedeći koraci trebali biti usmjereni ka sprovođenju zelene agende na prostoru Zapadnog Balkana.

Scholz se dotaknuo odnosa Srbije i Kosova, kao i toga šta je potrebno Zapadnom Balkanu ako želi u EU.

"To ne ide na zadovoljavajući način, obje strane moraju u potpunosti da sprovedu ono što su obećale. U drugim zemljama također treba da sredimo nacionalističku retoriku jer to sprečava suživot. Stvari će se razviti samo ako ove države mogu zajedno da pristupe EU zato je važna inicijativa o dobrosusjedskim odnosima", rekao je njemački kancelar.

On navodi da su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale za nalaženje mirnih rješenja. Među tim rješenjima je, prema mišljenju Scholta, ukidanje zabrane protoka srpske robe preko kosovske granice.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je kazala da je proširenje EU važno za njihovu agendu, ali da je potrebno vrijeme Zapadnom Balkanu da stane na noge. U obraćanju nakon sastanka, ona je kazala i da je Bosna i Hercegovina trenutno u teškom stanju, pogotovo zbog velikog broja mrtvih u poplavama.

"Tu ćemo da pomognemo, podržavamo te zemlje (Zapadnog Balkana), a nastavit ćemo to da radimo i dalje", kazala je.