Pomoć izbjeglicama
835

Sjeverna Makedonija će privremeno primiti 450 Afganistanaca

SRNA
Veliki broj Afganistanaca pokušava izbjeći iz svoje zemlje (Foto: EPA-EFE)
Veliki broj Afganistanaca pokušava izbjeći iz svoje zemlje (Foto: EPA-EFE)
Sjeverna Makedonija će do kraja sedmice privremeno primiti 450 Afganistanaca koji bježe od talibana i koji žele vizu za Sjedinjene Američke Države, saopćila je danas Vlada u Skoplju.

Sjeverna Makedonija je treća država Zapadnog Balkana, zajedno sa Albanijom i Kosovom, koje su prihvatile zahtjev američke administracije da prime afganistanske izbjeglice.

Izbjeglice koje će doći u Sjevernu Makedoniju su zaposlenici i porodice afganistanskih zaposlenika u humanitarnim i mirovnim misijama, aktivisti organizacija za ljudska prava, novinari, prevodioci, studenti i đaci koji su dobili stipendije.

"Očekuje se da će većina od 450 Afganistanaca stići krajem sedmice u zavisnosti od uslova na aerodromu u Kabulu", saopćili su.

Skoplje će, takođe, prihvatiti Afganistance koji podržavaju NATO trupe posljednjih 20 godina, uključujući vojsku Sjeverne Makedonije, čiji su vojnici služili u Afganistanu od 2002. do 2008. godine.

Albanski premijer Edi Rama i predsjednica Kosova Vljosa Osmani rekli su da će privremeno primiti određeni broj Afganistanaca čija je konačna destinacija SAD.

Dok su u Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i na Kosovu, afganistanske izbjeglice bit će pod kontrolom američkih vlasti i ostat će dok se ne riješe njihovi zahtjevi za američku vizu.