Svečano širom zemlje
75

Sjeverna Makedonija obilježava Dan nezavisnosti: "Zajedno se borimo, zajedno ćemo uspjeti"

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pod sloganom "Zajedno se borimo, zajedno ćemo uspjeti!" Sjeverna Makedonija u nedjelju obilježava Dan nezavisnosti.

Na današnji dan prije 33 godine više od 95 posto građana na referendumu se izjasnilo za samostalnu i suverenu državu.

Prethodno je 25. januara 1991. Deklaraciju o nezavisnosti usvojilo prvo višestranačko makedonsko Sobranje, a dva dana kasnije zastupnici su Kiru Gligorova izabrali za prvog predsjednika samostalne i suverene Republike Makedonije, podsjeća Radio Slobodna Europa.

Predsjednica Gordana Siljanovska Davkova uputila je čestitku građanima u kojoj ističe da je dužnost makedonskih čelnika "ostaviti po strani podjele i ujediniti se oko općeg dobra i javnog interesa".

"Moramo uložiti sve naše lične i institucionalne kapacitete kako bismo makedonsku republiku učinili pristojnim mjestom za život, koje će dati jednake šanse za napredak svim svojim građanima, republikom koja će brinuti za najbolje, uključivati različite, u solidarnost s ugroženima i pošteno prema svima", navodi Davkova u čestitki.

Predsjednik Skupštine Afrim Gashi prekjučer je na prijemu koji je upriličio u Zakonodavnom domu povodom Dana nezavisnosti, rekao kako nema važnijeg trenutka u historiji jedne zemlje od njezine nezavisnosti.

Predsjednik Skupštine je naglasio da svako ima svoju zaslugu i svoj doprinos tim postignućima, istaknuvši da ne treba biti nihilista i defetista.

U okviru obilježavanja Dana neovisnosti u Makedonskoj filharmoniji u Skopju održat će se svečana akademija na kojoj će se uzvanicima obratiti predsjednik makedonske vlade Hristijan Mickoski.