Jaka kiša
111

Snažno nevrijeme izazvalo poplave i klizišta u Sloveniji, ide prema Hrvatskoj

A. L.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
U nekoliko dijelova Slovenije zbog snažne kiše poplavljene su ceste i pokrenuto je nekoliko klizišta, a nevrijeme sada kreće prema Hrvatskoj.

Na području općine Črna u slovenskom dijelu Koruške poplavljeni su brojni podrumi i pokrenuto je nekoliko klizišta zbog čega su na terenu vatrogasci, objavio je Centar za obavještavanje Slovenije.

Koruški radio javio je da je u Spodnjem Javoru lavina djelomično zatrpala jednog mještanina kojeg su spasili vatrogasci. Nakon toga je prevezen u bolnicu.

Centar za obavještavanje saopćio je da su u Črni na Koroškem na terenu vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društva Črna i Mežica. Snimke objavljene na Facebooku pokazuju poplavljene ulice u tom mjestu.

U međuvremenu je kiša počela jenjavati, dok se vremenska fronta pomiče prema istoku.

Na područjima općina Slovenj Gradec i Mislinja u poslijepodnevnim satima zbog obilne kiše poplavljeni su brojni podrumi i dvorišta.

Srušena stabla na duže vrijeme su zaustavila saobraćaj na magistralnoj cesti Slovenj Gradec-Mislinja, saopćio je Centar za obavještavanje.

Agencija STA navodi da su u drugim dijelovima sjeveroistočne Slovenije ponegdje poplavljeni objekti, srušena stabla te da su stradali krovovi kuća.

Primjera radi, vatrogasci su morali intervenirati u Mariboru i okolici, Slovenskim goricama, Slovenskoj Bistrici, Lovrencu na Pohorju i Oplotnici.

U međuvremenu, Civilna zaštita Hrvatske objavila je da je moguće grmljavinsko nevrijeme koje s područja Slovenije ide prema sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Za Istru i kontinentalnu Hrvatsku upaljen je i narandžasti meteoalarm. Upozorenje na grmljavinska nevremena podignuto je na narandžasti nivo za Zagrebačku i Karlovačku regiju, piše DHMZ.

Pljuskovi se sporo približavaju sa sjeverozapada. Mogući su olujni udari vjetra, tuča te obilnija kiša, dodaju.