Neposredno nakon curenja
38

Snimak prikazuje dramu u Pirotu prilikom incidenta: Oblak amonijaka širi se mostom, ljudi bježe

B. R.
Screenshot: Facebook Teretnjaci
Screenshot: Facebook Teretnjaci
Koliko je sinoć bila dramatična situacija u Pirotu i njegovoj okolici, svjedoči i videosnimak na kojem se vidi kako su reagovali vozači kamiona u trenutku curenja amonijaka.

Nedugo nakon što je voz, kojim se prevozio amonijak, iskliznuo sa šina i kada je počelo curenje amonijaka, vozači kamiona na autoputu su vozili unazad. Na spomenutom snimku se vidi i oblak koji je nastao prilikom curenja otrovne materije.

Sinoćno izlivanje amonijaka iz cisterne koju je vukao voz iz Bugarske ka Šapcu. Voz je izleteo iz sina kod Pirota...svi putevi ka nisu su od sinoc zatvoreni i obratno od Nisa ka Pirotu ka granici do daljeg

Posted by Teretnjaci.ba on Monday, December 26, 2022

Problemi su zadesili i druge vozače u trenutku curenja. Neki od njih su usljed trovanja amonijakom izgubili kontrolu nad vozilom. Tom prilikom je došlo do oštećenja vozila. U blizini lokomotive voza je pronađeno beživotno tijelo turskog državljanina, kao i još jedno tijelo ispod nadvožnjaka.

Više od 50 osoba je zatražilo ljekarsku pomoć, a niko od njih nije životno ugrožen.

Da je situacija vrlo opasna, pokazuje i to da je srbijanskim vlastima pomoć pružila i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prema navodima lokalnog novinara, pruga na kojoj je voz iskliznuo sa šina je u vrlo lošem stanju. Mediji u Srbiji prenose da je autoput Pirot - Niš i dalje zatvoren.