New York
244

Srbija uputila pismo generalnom sekretaru UN-a nakon izlaganja Denisa Bećirovića

N. Ž.
Generalna skupština UN-a (Foto: EPA-EFE)
Generalna skupština UN-a (Foto: EPA-EFE)
Delegacija Srbije u Ujedinjenim nacijama je uputila pismo generalnom sekretaru UN-a i predsjedniku Generalne skupštine UN-a, u kojoj su reagovali na izlaganje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića pred ovim tijelom.
Kako saznaje Tanjug, iz Srbije su optužili Bećirovića da je iznio "niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda", te da "zloupotrebom izlizanog narativa o 'Velikoj Srbiji' oživi u regionu konflikte iz devedesetih godina prošlog vijeka."

Također su istakli i da "Srbija nije prijetnja miru, već je orijentisana ka budućnosti, što izaziva nelagodu kod onih koji bi da region vrate u mračnu prošlost."

U pismu se navodi i da "bošnjački političari u BiH optužuju Srbiju za prijetnje, iako su oni sami sistematično rušili Dejtonski sporazum", a kao primjer rušenja ovog sporazuma naveli su "otimanje proteklih godina oko stotinu nadležnosti entitetu Republika Srpska."

Naravno, treba reći da nije došlo do nikakvog "otimanja", već su nadležnosti na državni nivo urađene u skladu s Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, odnosno kroz parlamentarne procedure ili odluke visokog predstavnika u BiH.

Podsjetimo, Bećirović je u Generalnoj skupštini UN-a, između ostalog, upozorio na prijetnje regionalnoj stabilnosti, posebno se osvrćući na destruktivnu deklaraciju koju je usvojila Srbija u junu ove godine, nazivajući je opasnim dokumentom koji prijeti teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

"Ovdje, za govornicom Generalne skupštine UN-a, javno želim upozoriti svjetsku javnost da rukovodstvo Republike Srbije ponovo ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Velikodržavne pretenzije Srbije prema teritorijama drugih država su suštinski razlog zašto su Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima. Jedan od dokaza koji govori o tome je i destruktivna Deklaracija tzv. svesrpskog sabora. Podsjećam, Deklaracija je usvojena u Beogradu, 8. juna ove godine", rekao je Bećirović.

"Ova deklaracija predstavlja prijetnju regionalnom miru i nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine," naglasio je.