Suđenje u Beogradu
7

Šta je dječak Kosta rekao na suđenju? "Ubio sam djecu jer su me odbacila, ponašanje majke je uticalo na mene"

A. L.
Suđenje dječaku Kosti Kecmanoviću za višestruko ubistvo u školi Vladislav Ribnikar u Beogradu nastavlja se danas kada će dječaka ispitivati roditelji ubijene djece.

Kako prenose srbijanski mediji, Kosta Kecmanović je jutros prebačen iz bolnice na sud. Ulaz bolnice iz koje je izveden bio je zaklonjen paravanima, a specijalci su ga štitili od pogleda. Na sebi je imao sivu kapuljaču i kapu. Prema navodima Blica, policajci i medicinsko osoblje postavili su bijeli paravan na ulaz kako bi spriječili da dječak bude viđen, a zatim su formirali "živi zid" dok je ulazio u vozilo hitne pomoći.

Inače, ispitivanje Koste počelo je na ročištu koje je održano prije deset dana. Dječak je tokom prvog ispitivanja odgovarao na pitanja suda, tužilaštva, advokata i oštećenih. Tokom davanja iskaza, Kosta je izrekao rečenicu koja je roditelje ubijene djece ostavila u nevjerici, piše Telegraf.

"Osjećao sam da su me druga djeca odbacila i zato sam ih ubio. Tog 3. maja ponio sam pištolj da bih to učinio, ali ipak nisam bio siguran da ću pucati", rekao je Kosta.

Dodao je da je majka stalno tražila od njega da bude najbolji.

"Ljutila se i vikala kada nisam bio najbolji. Zbog toga što je stalno tražila više od mene, ljutio sam se i ja na nju. To njeno ponašanje je uticalo da uradim to što sam uradio. Da nisam imao očeve pištolje, ovo ne bih učinio", dodao je.

Pitanja dječaku ubici postavljao je glavni javni tužitelj Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović i to je prvi put da šef nekog tužilaštva u Srbiji direktno učestvuje u procesu.

U jednom mu je trenutku, kako prenosi Telegraf, naizgled pozlilo, odnosno lice mu je vidno pocrvenilo kad mu je postavljala pitanja majka ubijenog dječaka. Liječnici su mu izmjerili pritisak i nakon toga je ispitivanje nastavljeno.

Dječak je rekao da je masovno ubistvo počinio iz dva očeva pištolja, koja je, kako je naveo, lako pronašao u ormaru u stanu i prenio u svoju sobu dva dana prije zločina.

Potvrdio je da ga je otac vodio na streljanu i da mu je govorio kako je "ponosan na njegovu tehniku pucanja i preciznost", prenosi Telegraf.

Prema informacijama ranije objavljenim u srbijanskim medijima, Kosta je tužilaštvu ispričao da je 3. maja prošle godine u 8:02 fotografirao očevo oružje u dnevnom boravku, zatim ga stavio u ruksak i krenuo u školu, planirajući da zakasni na prvi čas kako bi svi bili u učionici kad stigne.

Naglasio je da je, kada je stigao do škole, oklijevao i razmišljao o tome da se vrati kući pa ispričao kako je počeo da puca.

"Imao sam želju obratiti se majci i vratiti kući, ali u tom trenutku mi je prišao čuvar i pitao hoću li ući u učionicu. Bilo je dvije minute do zvona. Rekao sam da ću pričekati, ali tada sam već bio pod stresom, uspaničio sam se i vidio sam ga kao prijetnju, možda u smislu da bi me mogao spriječiti da se vratim kući", rekao je.

Prema njegovom iskazu, to je bio okidač da puca na školskog čuvara, nakon čega je ušao u školu i pucao na učenike. U tužilaštvu je opisao i šta je napravio nakon što je pucao u školi.

"Imao sam još metaka, ne znam zašto sam prestao pucati. Iskočio sam kroz prozor i pozvao policiju. Mislio sam da je ispravno predati se. Bojao sam se da me neko ne povrijedi ili ubije", rekao je dječak.

Inače, njegovog oca Vladimira se tereti za teško djelo protiv opće sigurnosti jer je, kako se navodi, svog tada 13-godišnjeg sina vodio u streljanu i učio ga pucati, a također nije adekvatno čuvao oružje koje je imao u kući. On se nalazi u pritvoru od 3. maja, kada je priveden.

Majka ubice Miljana Kecmanović optužena je za nedozvoljeno držanje, nošenje i promet oružja s obzirom na to da je njen DNA pronađen na jednoj od čahura u učionici, kao i na gumici za kosu koja je bila vezana za bocu u kojoj je njen sin napravio Molotovljev koktel.

Kosta K. je 3. maja 2023. ubio Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikića (14), Adrianu Dukić (14), Angelinu Aćimović (14) i Dragana Vlahovića (53), a ranjeno je šest osoba.