Plodonosno za Tiranu
18

Šta je posjeta Erdogana donijela Albaniji: Stižu kamikaza dronovi, dogovorena i obuka vojnika

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Turska će u narednom periodu isporučiti Albaniji "značajan" broj kamikaza dronova, iako tačan tip i količina nije precizirana. Albanski premijer Edi Rama je to saopćio tokom posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Albaniji.
"Ovo je poklon koji šalje snažnu poruku od Republike Turske da je Albanija neosvojiva", izjavio je Rama na zajedničkoj konferenciji za medije. Albanske vlasti nisu dale dodatne detalje o isporuci turskih bespilotnih letjelica.

Erdogan je također istakao da će Turska pružiti pomoć Albaniji u vidu vojne opreme i obuke albanskih vojnika. Dva lidera su razgovarala i o saradnji u borbi protiv terorizma.

Albanija je, kao i Turska, članica NATO-a. Albanska vlada je već ranije nabavila tri turska drona Bayraktar, poznata po svojim izviđačkim i borbenim sposobnostima.

Albanske zračne snage ne posjeduju lovce, već samo helikoptere i nekoliko dronova. Njihov zračni prostor stoga štite saveznici iz NATO-a – Grčka i Italija.

U tom kontekstu, Albanija je, zajedno s NATO-om, u martu ove godine rekonstruisala i ponovno stavila u funkciju zračnu bazu Kucova, koja se nalazi u centralnom dijelu zemlje.

Ova turska isporuka dronova Albaniji dolazi u trenutku kada se uloga dronova u modernom ratovanju značajno povećava.

Turski dronovi, posebno Bayraktar modeli, stekli su međunarodnu reputaciju zbog svoje efikasnosti u sukobima na Bliskom istoku, Nagorno-Karabahu i Ukrajini.