Dostupan sadržaj
42

Šta piše u Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu koju je usvojila Skupština Crne Gore

S. M.
Skupština Crne Gore prije dva dana je usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, a njen sadržaj je objavljen na stranici Skupštine, koji ovom prilikom objavljujemo.
U Rezoluciji stoji da je prema nepobitnim dokazima osnovan koncentracioni logor smrti u Jasenovcu u kom su u period od 1941.-1945. godine, mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati kao i drugi narodi.

Dalje se navodi da odgovornost može biti isključivo individualna, kao i da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

"S dubokim saosjećanjem prema žrtvama genocida u Jasenovcu tokom 1941-1945. godine, uvačavajući da će 2025. godine biti osamdeseta godišnjica od ovog užasnog zločina, a prepoznajući da je 22. aprila 1945. godine logor smrti Jasenovac bio rasformiran i na taj dan posljednji preostali zatvorenici ubijeni. Skupština Crne Gore, vođena Poveljom Ujedinjenih nacija, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida odlučuje da posveti posebnu pažnju komemoraciji i osudi zločine počinjene u tom logoru smrti", stoji u Rezoluciji.

Skupština je utvrdila da 22. april bude zvanično priznat kao dan sjećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obilježavati svake godine.

"Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma", navodi se.

Skupština se kroz Rezoluciju obavezala da aktivno doprinosi očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu i promoviše toleranciju, razumjevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije.

"Podstiče se obilježavanje 22. aprila kao dana sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu koji je počinjen tokom 1941.-1945. godine i Skupština će svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije.

Na kraju, Skupština Crne Gore ohrabruje državne organe na svim nivoima, Predsjednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obilježavaju 22. April, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sjećanje i čast žrtvama genocida u Jasenovcu.