Poruka za obje strane
98

Stoltenberg komentarisao tenzije na Kosovu: NATO snage su spremne i na oprezu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za France 24 je komentarisao tenzije na Kosovu i poručio kako je su snage NATO-a spremne i na oprezu, kao i da blisko sarađuju sa EU.

"NATO je veoma fokusiran na Kosovo, na Zapadni Balkan. Mi imamo dugu historiju, pomogli smo zaustaviti dva etničke rata. Prvo u Bosni i Hercegovini a kasnije i na Kosovu. Naravno, i dalje smo pristutni tamo, snage KFOR-a broje više od 4000 vojnika, te imaju ključnu ulogu u stabiliziranju situacije", kazao je Stoltenberg.

"Naše snage su sposobne, spremne ali i na oprezu. Prate situaciju sa velikom pozornošću. NATO i EU sarađuju veoma blisko, a moja poruka objema stranama je da se suzdrže od dodatnih eskalacija i provokativne retorike. Pozivam ih da ublaže tenzije na Kosovu", dodao je Stoltenberg.

Podsjećamo, Srbi sa sjevera Kosova blokirali su glavne puteve u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije koji je prošlog mjeseca dao ostavku sa funkcije zajedno sa drugim Srbima. KFOR i EULEX su pozvali građane da deblokiraju puteve, no to se još nije dogodilo.

SAD i Velika Britanija su tražile od Srbije da pozove lokalne Srbe na uklanjanje barikada.