Veliki broj kandidata
5

Svi žele na Pantovčak, među njima i Dodikova savjetnica: Krajem godine predsjednički izbori u Hrvatskoj

N. V.
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Veliki je broj kandidata, za sada 10, koji žele na predsjedničke izbore u Hrvatskoj, koji bi trebali biti održani krajem ove godine, nakon što istekne mandat aktuelnom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Posljednja među onima koji su se upustili u utrku je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, koja je u subotu službeno najavila kandidaturu za predsjednicu Hrvatske, kao nezavisna i nestranačka kandidatkinja, a jedan od njezinih prijedloga jest uvođenje veta na zakone koji se tiču građanskih prava i sloboda.

Nezavisna saborska zastupnica izjavila je da u predsjedničku kampanju ulazi kao ''autentična i nestranačka osoba'', jer, dodaje, jedino takva osoba može čuvati institucije i dokinuti stranačku politizaciju vojske.

Datum izlaska na birališta za treće, a ujedno i posljednje izbore ove godine u Hrvatskoj, nije zvanično poznat, ali je sasvim sigurno da će biti održani u vrijeme božićnih praznika. Naime, krajem godine ističe predsjednički mandat Zoranu Milanoviću, a izbori moraju biti održani najmanje 30, a najviše 60 dana od isteka.

Rok ističe u periodu između 20. decembra i 18. januara, s time da će se primopredaja vlasti održati 18. februara. Ipak, Dnevnik Nove TV prenosi kako je izgledno da će se prvi krug održati ili 22. decembra, tri dana prije Božića, ili 29. decembra, tri dana prije Nove godine.

Prvi koji je najavio kandidaturu je zastupnik u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić iz Prava i pravde, a najveći favorit je vjerovatno aktuelni predsjednik, koji ima podršku SDP-a, Reformista i Stranke umirovljenika. HDZ je kao svog kandidata istaknuo, nezavisnog, ali i bivšeg člana te stranke Dragana Primorca.

S lijeve strane političkog spektra je došla kandidatura Ivane Kekin iz Možemo, a na centru i desno su se pojavili Branka Lozo iz Radićeve stranke DOMiNO, potom Tomislav Jonjić, kojeg podržava niz poznatih imena s desnice, zatim predsjednik Autohtone - Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec te novinarka i savjetnica Milorada Dodika Aurora Weiss.

Aurora Weiss
Aurora Weiss

Prilikom predstavljanja javnosti svoje kandidature za hrvatsku predsjednicu, Aurora Weiss, aktualna savjetnica u kabinetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, odgovarajući na pitanje novinara kako bi ona riješila problem nefunkcioniranja BiH izjavila je da su Bošnjaci nastali 90-ih godina.

"Ja mislim da Hrvati trebaju imati svog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Za sada, uloga Hrvata je jako oslabjela. I Hrvati i Srbi su, ja ću sada slobodno reći, starosjedioci tog područja. Bošnjake bi prisjetila samo da su oni zapravo nacija koja se formirala 90-ih, a da su do tada bili muslimani Srbi ili muslimani Hrvati", poručila je ona tada, vrijeđajući kompletan narod.