Svađa susjeda
53

Szijjarto izjavom izazvao reakcije u Hrvatskoj, Grlić Radman poručio: "Politički duboko uvredljivo"

V. K.
Gordan Grlić Radman (Foto: Patrik Macek/Pixsell)
Gordan Grlić Radman (Foto: Patrik Macek/Pixsell)
Nakon što je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio kako je Hrvatska nepouzdana tranzitna zemlja za naftu, oglasio se i šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.
U izjavi za Hinu, Grlić Radman je rekao kako je izjava Szijjarta uvredljiva.

"Neugodno smo iznenađeni izjavom Szijjarta. Riječ je o politički duboko uvredljivoj izjavi kakvu doista nismo očekivali od predstavnika zemlje na čije smo nedobronamjerne poteze dugo odgovarali s krajnjom suzdržanošću i umjerenošću, vodeći se nadasve sviješću o tome kako smo susjedne i prijateljske zemlje", rekao je Grlić Radman.

Poručio je i kako ovakve izjave ne doprinose odnosima zemalja.

"Budimpešta će brzo uvidjeti da ovakav pristup i nastup nisu nešto što donosi koristi bilo kome, a ponajmanje razvoju naših bilateralnih odnosa i solidarnosti kao temeljnog načela EU", poručio je šef hrvatske diplomatije.

Inače, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto rekao je da Hrvatska nije pouzdana zemlja u pogledu isporuke nafte Mađarskoj i Slovačkoj nakon obustave tranzita ruskog goriva.

"Hrvatska je jednostavno nepouzdana zemlja za tranzit. Oni su podigli tranzitnu naknadu od početka (sukoba u Ukrajini) na način da je pet puta veća od tržišnog prosjeka", rekao je Szijjarto.

Dodao je da je Hrvatska spriječila mađarsku energetsku kompaniju MOL da osigura dugotrajno korištenje transportnih objekata.

"Obustava isporuke nafte na istoku učinit će Mađarsku i Slovačku ovisnim o tranzitnoj ruti preko Hrvatske, na koju se ne može pouzdati", kazao je Szijjarto.