(Ne)očekivan gost
14

U Beogradu boravio sin Donalda Trumpa, analitičari tvrde: "Ovo bi moglo da nas skupo košta"

I. Sa.
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
U Beograd je jučer doputovao Donald Trump Jr., sin republikanskog kandidata za američkog predsjednika.

Donald Trump Jr. je najstariji sin Donalda Trumpa. Među biznismenima koji su prisustvovali večeri su Vojin Lazarević, nekadašnji vlasnik Rudnap grupe koju je kasnije prodao Al Dahri, Slavko Carić, nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora Erste banke i član Nadzornog odbora u valjaonici bakra Sevojno i njegova supruga Ivana Bilan Carić.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Večeri nije prisustvovao niko od predstavnika Vlade Srbije.

Vanjskopolitički analitičar iz Srbije Boško Jakšić za Novu.rs kaže da je ovo, zapravo, još jedna poruka srbijanskih vlasti da na ovim izborima u Americi igraju na kartu Trump.

"Ta otvorena podrška ima kontinuitet. Traje dosta dugo. Samo se sjetimo kako je Trampov zet Jared Kushner nedavno dobio multimilionerski posao i zgradu Generalštaba. Ovdje se jednostavno očekuje da se politička naklonost Trumpa obezbjedi preko investicija u njemu bliske ljude, sina i zeta. Imajući u vidu stepen Trumpove narcisoidnosti, on bi to ukoliko pobijedi na izborima za predsjednika SAD mogao da cijeni”, kaže Jakšić.

Dakle, ukoliko Trump pobijedi, ocjenjuje Jakšić, ovo što radi srbijanska vlast mogla bi biti unosna investicija.

"Međutim, ukoliko se to ne desi i na izborima pobijedi Kamala Harris, ovako nešto bi moglo skupo da nas košta. U svakom slučaju, pametna diplomatija ne podrazumijeva tako rizične poteze ukoliko se ne zna rezultat", zaključuje Jakšić.

Kako navodi RSE, tema na večeri je bila "investicije i atraktivnost poslovnog ambijenta regije i Srbije iz perspektive investitora iz Sjedinjenih Američkih Država".

Donald Trump Jr. je izvršni potpredsjednik u Trump Organization. Ova kompanija je poslovni subjekt koji obuhvata stotine firmi i partnerstava koje poseduju ili upravljaju poslovnim zgradama, hotelima, rezidencijalnim kulama, golf klubovima, pravima brendiranja, ugovorima o licenciranju i drugom imovinom širom svijeta.