Građani ogorčeni
57

U Beogradu i večeras protesti protiv litijuma, trojica aktivista dobila zatvorske kazne

D. Be.
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
U Beogradu je u subotu navečer održan veliki protest građana koji se protive iskopavanju litijuma u Srbiji. Trojici aktivista je danas određena zatvorska kazna u trajanju od 30 i 40 dana.
Zbog toga u 18 sati ispred zgrade Vlade Srbije počeli su novi protesti građana i aktivista koji sada, pored osnovnih zahtjeva, traže i puštanje na slobodu osoba koji su za prekršaj danas dobili zatvorske kazne.

Glumica i ekološka ativistkinja Svetlana Bojković ocijenila je danas da su zatvorske presude trojici aktivista koji su učestvovali u protestu zbog planiranog iskopavanja litijuma "sramne i grozne" i da će na taj način vlast samo izazvati građane da u još većem broju izađu na ulice i proteste.

Bojković se osvrnula i na konstatacije predstavnika vlasti da su protesti protiv litijuma, zapravo, državni udar.

"Koješta! Ako prijeti državni udar tvojoj zemlji, ti u Parizu čekaš kraj Olimpijade", rekla je Bojković povodom izjava premijera Miloša Vučevića koji se danas obratio iz Srpske kuće u Parizu.

Advokat aktivista je kazao kako smatra da je "pravosuđe doživjelo slom".

"Ne znam da li je takva presuda ikada donijeta za ovakvu stvar. Ovo je politički postupak", ocenio je Petrović, navodeći da su oni su osuđeni za narušavanje javnog reda i mira.

Predstavnik organizacije "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović pozvao je građane da se večeras u 18 sati masovno okupe u Nemanjinoj ulici ispred zgrade Vlade Srbije.

Više desetina građana ide Takovskom ulicom. Policija na nekim raskrsnicama blokira saobraćaj, a dosta građana u automobilima trubi u znak podrške. Za sada, sve se odvija bez incidenata, javlja reporter Nova.rs.