"Podrška i solidarnost"
474

U Ukrajini pokrenuta peticija za priznanje nezavisnosti Kosova

B. H.
Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Ukrajinski zastupnik, ujedno i član Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Oleksij Gončarenko objavio je danas da je pokrenuo peticiju da Ukrajina prizna nezavisnost Kosova.

U peticiji se od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog traži da razmotri mogućnost priznavanja Kosova. Napominje se da su Kosovo priznale moćne zapadne zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, te da je Međunarodni sud pravde odlučio da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo.

"Rusija ne priznaje Kosovo i te zemlje smatra srpskim. Istodobno, propagandisti Kremlja poručuju da je na Balkanu potrebno poduzeti 'iste postupke kao Putin 24. februara'. I predstavnici stranke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića govorili su o 'denacifikaciji Balkana'. Rusija zajedno sa Srbijom pokušava započeti ratove, pravdajući svoje postupke nacionalnim problemima. Sada bi priznanje nezavisnosti Republike Kosovo pokazalo podršku i solidarnost Ukrajine u borbi za teritorijalni integritet i suverenitet ove države. A to bi također pokazalo da Ukrajina, kao i zapadni svijet, podržava pravdu i stoji na strani istine", stoji u peticiji pokrenutoj u srijedu.

Kako je najavio Gončarenko, ako peticija dobije 25.000 potpisa, predsjednik Zelenski mora definitivno odgovoriti. Kosovo se pridružilo zapadnim zemljama u osudi ruske invazije na Ukrajinu.

Gončarenko je parlamentu svoje zemlje podnio rezoluciju o priznanju Kosova. Krajem oktobra posjetio je Kosovo.