Počelo suđenje
25

Ubica iz Mladenovca Uroš Blažić: Ja sam svoje završio, ali moj otac nije ništa kriv

A. L.
Pred Višim sudom u Beogradu počelo je suđenje Urošu Blažiću, optuženom da je 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje na teritoriju beogradske općine Mladenovac ubio devet i ranio 12 osoba.
Blažić je ostao pri iskazu sa pripremnog ročišta u kojem je izjavio da priznaje krivicu. Prethodno je rekao da je razumio navode iz optužnice.

Blažić je na početku saslušanja izrazio saučešće porodicama ubijenih i kazao da vrijeme ne može da vrati.

"Odgovaraću samo na pitanja svog advokata. Mislim da je sramno da se vraćam do tih detalja, oduzimanja mladih života. Htjeli su da kažu da sam htio da izvršim teroristički akt. Za sebe mogu da kažem kriv sam i spreman sam da odgovaram. Ali nisam za to da odgovara nevin čovjek samo zato što je moj otac. Svjestan sam da ovo što izjavim će izazvati još veći gnjev. Ja sam svoju karijeru završio, ali nema potreba da ispašta moj otac za ono što sam ja učinio", rekao je Blažić.

Rekao je i da "zbog žrtava i svega" ne može da se vraća na noć kada je počinio zločin. "Opravdanja nema, ali ima uzroka!", naveo je Blažić.

Simpatije prema oružju su mu se, kako je naveo, javile 2020. godine, kada je postao punoljetan.

"Osjećao sam se nebezbjedno i ugroženo, svakakvih situacija je bilo u mom odrastanju. Htio sam ako dođe do neke provale da mogu da zaštitim sebe. Shvatio sam da nema smisla nabavljati legalno jer znam iz iskustva drugih ljudi da se dešavalo da zbog nekih seoskih svađa dođe policija i uzme im oružje. Tako sam počeo da nabavljam ilegalno. Ne mogu da vam objasnim začarani krug nabavke tog oružja… Ja ne znam šta mi je bilo u mozgu", ispričao je Blažić.

Tvrdi i da njegov otac, koji je vojno lice, nikada pred njim i pred porodicom nije pričao o oružju.

"Otac je bio oficir. Kada bi došao u uniformi, mene je zanimalo da ga pitam kako se to puca iz pištolja. Nikad nije htio da mi kaže kada ga pitam kako se to puca iz pištolja. Uvijek mi je govorio da to ne treba da znam, da učim prvo osnovnu i srednju školu. Govorio je da to (oružje) ne treba da me zanima, on bi se ljutio kad god bi ga to pitao (…) Nije znao da ja imam to oružje", rekao je Blažić.

Uroš Blažić navodi da je koristio velike količine sterodida i da je ubrizgavao direktno u debelo meso, ali da to advokatu nije rekao tokom njegovih prvih posjeta.

"Htio bih da ponovim da svaku kaznu koju donesete… Kriv sam, spreman sam", poručio je.

Urošev otac Radoš Blažić izrazio je saućešće porodicama. Izjasnio se da nije kriv, da ne zna odakle potiče oružje, sa koje strane je i odakle došlo.

Prethodno je pročitana optužnica kojom se Uroš Blažić tereti za ubistvo devet i ranjavanje 12 osoba u selima Dubona i Malo Orajše, a njegov otac Radiša Blažić za nedozvoljeno držanje posjedovanje, promet oružja i ugrožavanje opšte sigurnosti.