U 63. godini
48

Umro hrvatski parlamentarac Fred Matić: SDP-ovac, bivši ministar i zatočenik srbijanskih logora

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Hrvatski europarlametarac Predrag Fred Matić danas je preminuo u 63. godini života, potvrđeno je Jutarnjem listu. Matić je bio hrvatski branitelj, bivši ministar branitelja, zastupnik u Saboru i u Evropskom parlamentu.

Matić je prije desetak dana završio u bolnici zbog komplikacija vezanih uz žuč, piše Jutarnji list.

"Stanje mu je ozbiljno, ali stabilno, a do potpunog ozdravljenja, obitelj ne želi iznositi detalje o njegovom zdravstvenom stanju", rekli su tada u SDP-u.

Predrag Matić Fred, rođen je 2. juna 1962. godine u Požegi. Osnovnu i srednju školu završava u Vukovaru, a dvogodišnji studij na Pedagoškom fakultetu u Osijeku gdje stječe zvanje nastavnika razredne nastave.

Dobrovoljacje Domovinskog rata i hrvatski ratni vojni invalid. Nakon aktivnog učešća u odbrani Vukovara biva zarobljen i odveden u devetomjesečno zatočeništvo u tri srbijanska koncentracijska logora.

Za svoje zasluge u odbrani Hrvatske odlikovan je s devet najviših državnih odlikovanja i medalja te više pohvala i nagrada. Umirovljeni je brigadir HV-a.

Nakon rata radio je u Kabinetu načelnika Glavnog stožera OS RH i obnašao dužnosti šefa Ureda općih poslova i Glasnogovornika GS OS RH (1994.- 1998.). Prvi je šef Kabineta ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (1998.- 2000.)

U junu je izabran za zastupnika u Europskom parlamentu. To mu je bio drugi mandat u EP-u, bio je član odbora za ribarstvo, kulturu i obrazovanje te zamjenski član odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost.