Stoka najugroženija
66

Vanredno stanje u jednom od najhladnijih područja na Balkanu: Sjenica pogođena teškom sušom

B. R.
Sjenica: Presušile lokve iz kojih se stoka napaja vodom (Screenshot: RTS)
Sjenica: Presušile lokve iz kojih se stoka napaja vodom (Screenshot: RTS)
Opština Sjenica je ranije ove sedmice proglasila vanredno stanje zbog suše koja je uzrokovala probleme u vodosnabdijevanju stanovništva i napajanju stoke. To za posljedicu ima i finansijske probleme.

Srbijanski i regionalni mediji prenose da je Opština donijela spomenutu odluku zato što nije u stanju da se samostalno bori protiv elementarne nepogode. Najugroženija su sela u Karajukića Bunarima, Barama te u blizini Uvca i Vape.

Posebno je ugrožena stoka jer su presušile lokve iz kojih se stoka napaja vodom. Riječ je o lokvama u kojima se voda stvara prirodno, usljed topljenja snijega. Uginuće stoke pokazuje da suša već uzima danak.

Admir Stupljanin iz Javnog komunalnog preduzeća "Vrelo" je izjavio za Radio-televiziju Srbije (RTS) da su cisterne za snabdijevanje vodom danonoćno na terenu te da je ugrožen cijeli teritorij Sjenice.

"U spomenutim selima nema vode, nema ni rijeke. Lokve su presušile. Ono što dopremimo je jedino što imaju od vode. Suša je velika", konstatirao je Stupljanin.

Ukazao je da očekuju pomoć državne vlasti jer je izgledno da će do kraja augusta cisternama dopremati vodu. Zamjenik predsjednika Opštine Sjenica Admir Elezović je istakao da je vodosnabdijevanje trenutno uredno u samom centru opštine.

Suša u Sjenici je utoliko više iznenađujuća s obzirom na to da je područje Sjenice jedno od najhladnijih područja na Balkanu, što se prvenstveno odnosi na Karajukića Bunare, gdje se temperature zimi spuštaju do minus 40 stepeni celzijusovih.