Intervju
45

Vesna Pusić za Klix.ba: Hrvatska politika 90-ih prema BiH je bila glupa, Srbija opravdava politiku Miloševića

Razgovarao: Belmin Herić
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Bivša ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić je u razgovoru za Klix.ba govorila o djelovanju Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, odnosima između Bošnjaka i Hrvata, obračunu s prošlosti te o drugim aktuelnim temama.

Kada je riječ o poboljšanju odnosa između Bošnjaka i Hrvata, Pusić smatra da se to ipak odnosi na odnose između političkih strana.

"Ne znam koliko su se sad tu u Bosni i Hercegovini poboljšali odnosi između Hrvata i Bošnjaka, iako se to nikad, kad se tako kaže, nikad se ne odnosi na odnose između Hrvata i Bošnjaka, nego se odnosi na odnose između pojedinih političkih strana. Dakle, kod Hrvata se misli na HDZ, ja decidirano tvrdim da Hrvati nisu HDZ, to je samo jedna od političkih opcija kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. Međutim, činjenica da je, nažalost u Bosni i Hercegovini je ostalo vrlo malo Hrvata, daje tom HDZ-u Bosni i Hercegovine, koji očito ima najviše novca i najbolje organiziran, puno veći utjecaj i vidljivost nego drugim potencijalnim političkim predstavnicima Hrvata u Bosni i Hercegovini", smatra Pusić.

Kada je riječ o EU putu Bosne i Hercegovine ističe da je pritisak Hrvatske na neki način ušutkao HDZ BiH

"Mislim da ono što se dogodilo je, bez obzira na kvalitetu tih odnosa, da je zbog sticaja okolnosti ova ideja bržeg napredovanja Bosni i Hercegovine prema EU je na neki način ušutkala HDZ BiH, koji bi eventualno po osobnim interesima lidera možda bio skeptičan prema tom napredovanju, ali obzirom i na pritisak iz Hrvatske i na cijelu konstelaciju je tu na strani, bar nominalno na strani napredovanja Bosni i Hercegovine, a Naša stranka i ta Trojka famozna, u ovom mišljenju zaista želi da Bosni i Hercegovina ide prema EU. Iz toga se može izvući jedna za mene dosta važna pouka, da u politici uspjeh i napredovanje na nekom projektu nije rezultat prijateljstva dobrih ili loših odnosa, nego je rezultat prepoznavanja trenutka i 'ajmo reći sinkronizacije raznih interesa, koja može biti bazirana na potpuno različitim razlozima", kazala je Pusić i dodala kako to nije važno, nego da je poenta je da "guraju u istom pravcu razvoja".

Ističe da evropski put zapravo donosi mnogo toga prije samog pristupanja EU, odnosno niz stvari koji znače izgradnju države Bosne i Hercegovine.

"I mislim da je ovo bio taj trenutak i to je pozitivan pomak. I mislim da ne treba, možda jednog dana naravno će se stvari promijeniti, ja sam gotovo sigurna da će se jednog dana stvari promijeniti u tom pogledu, ali da sada ne treba tražiti prijatelje, nego treba tražiti sinergiju interesa koji vode u pravcu boljitka života u Bosni i Hercegovini, a boljitak života je apsolutno vezan za taj evropski projekt, jer taj evropski projekt ne znači članstvo u Evropskoj Uniji samo, to je možda na kraju nešto što se dogodi, ali znači izgradnje institucija države, procedura, dokumenata, prilagodbu ustava, prilagodbu zakona, cijeli niz stvari koji znače izgradnju države Bosni i Hercegovine", kazala je Pusić.

Kada je riječ o Hrvatskoj politici prema Bosni i Hercegovini 1990-ih Pusić ističe da je takva politika bila glupa i promašena.

"Ja sam kazala da je HDZ vodio agresivnu politiku prema Bosni i Hercegovini, što je, mislim, moje mišljenja je historijska činjenica. To je naštetilo Bosni i Hercegovini, naštetilo je Hrvatskoj, to je bila glupa, promašena politika, ali nije Hrvatska jedina država za koje se može reći da je imala neku promašenu politiku. Dakle, svaka država je imala, meni je naravno žao da je to u ovom slučaju imala Hrvatska, ali prvo mislim da se ne može izjednačiti s politikom Slobodana Miloševića. Tuđmanova politika je, po mojoj mišljenju, bila apsolutno neprihvatljiva prema Bosni i Hercegovini, to sam je rekla javno, ja sam tražila sa kolegama u otvorenom pismu da Tuđman zbog toga podnese ostavku. Dakle, u Hrvatskoj je postojala vrlo glasna i artikulirana kritika te politike", prisjeća se Pusić.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

Dodaje kako je najbolji način da se neka politika obračuna sa greškama suočavanje s njima, te da je Srbija Rezolucijom o Srebrenici to propustila.

"Jedan od načina kako se čovjek obračunava po mojoj mišljenju sa pogreškama iz prošlosti, koje nisu, moram reći, moje osobne pogreške, da sam ih odmah vidjela, ali pogreške jedne politike je da se suoči s njima. Ja kažem da, to je bilo loše, krivo, takve stvari ne treba raditi. Tu je, ja bih rekla, ova rezolucija o Srebrenici, pa sam to čak i javno napisala, rezolucija o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama je bila takva odlična prilika za Srbiju. Jer Srbija se mora iz toga izvući. Nijedno društvo ne može živjeti u toj vrsti laži, što bih rekao Vaclav Havel. Međutim, Srbija je tu priliku propustila", istakla je Pusić.

Dodaje kako se iza kampanje u Srbiji krije opravdavanje politike Slobodana Miloševića 1990-ih godina.

"Priliku da se obračuna s prošlošću je propustio u prvom redu Aleksandar Vučić, ali i ljudi koji na neki način pokušavaju opravdati Miloševićevu politiku iz devedesetih. Ta politika je tretirala to kao, ja bih rekla, opasnost za njih osobno. I gurala je stalno tu tezu o tome da rezolucija govori o genocidnosti srpskog naroda, što ne govori kao što znamo, ne govori uopće o nijednom narodu. Međutim, naravno, ako narod nije genocidan, a genocid se dogodio, a narod nije odgovoran za to, ko je onda odgovoran? Vjerovatno ti. Dakle, vjerojatno neko imenom i prezimenom koji je tu politiku tada vodio i koji je eventualno pokušava opravdavati. I to je gotovo u pravilu slučaj, kada gledate po cijelom svijetu, u takvim situacijama velikih zlodjela, da počinitelji tih zlodjela pokušavaju kolektivizirati krivnju, jer, naravno, ako krivnja nije kolektivna, onda je njihova", smatra Pusić.

Kada je riječ o promjenama nakon izbora u Hrvatskoj i integracije Domovinskog pokreta u vlast Pusić smatra da se to ne treba smatrati nevažnim i da je to poruka hrvatskom društvu.

"Ja nisam sretna sa time, iako mislim da u samoj vlasti Domovinski pokret neće imati poseban utjecaj. Zato jer je mali, dobio je manju podršku nego na prošlim izborima, nema nikakvog iskustva u upravljanju državom, i u koaliciji je sa strankom koja upravlja 26 ili 27 godina državom. Cijela administracija je zapravo prošarana njihovim ljudima. Međutim, smatram da to ipak nije tako nevažno, odnosno tako benigno, zato jer, bez obzira što mislim da oni neće imati utjecaj na politiku i da se neće puno promijeniti hrvatska politika sa njihovim boravkom u vlasti, i pitanje je koliko dugo će oni biti u toj vlasti, jer će se naći alternative. Međutim, njihov ulazak u koaliciju je poslao jednu vrlo neugodnu poruku Hrvatskom društvu", kazala je Pusić.

Ističe da se opasnost krije u tome da bi mnogi ekstremisti to mogli shvatiti kao priliku za sebe.

"Dakle, svi ekstremisti, sve razne vrsta šovinista, ekstremnih nacionalista, ekstremnih suverenista, ekstremnih mrzitelja svih vrsta ljudskih prava, su to shvatile kao signal da je došlo njihovo vrijeme. I malo su digli glave. Sad je pitanje kako će se Hrvatska institucija nositi s time, a ako se budu nosile s time po redu i zakonu, onda to neće dugo trajati. Međutim, ako se to bude toleriralo, onda je to za Hrvatsku ozbiljno nazadovanje" zaključuje Pusić.