Vođenje pregovora
18

Vlada Crne Gore usvojila izvještaj o zajedničkim graničnim prijelazima s BiH

A. D.
Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia
Vlada Crne Gore je usvojila izvještaj koji se odnosi na vođenje pregovora za zajedničke granične prijelaze s Bosnom i Hercegovinom.

Kako se navodi u izvještaju, pregovori Vlade Crne Gore i Vijeća ministara vođeni su u Sarajevu 11. i 12. marta i rezultirali su parafiranjem četiri aneksa sporazuma kojima su određene lokacije budućih zajedničkih graničnih prijelaza.

U Crnoj Gori će zajednički granični prijelazi biti Vraćenovići-Deleuša, na putnom pravcu Nikšić - Bileća i Šćepan Polje - Hum na putu Plužine - Foča, dok će u BiH zajednički granični prijelazi biti Zupci-Sitnica na pravcu Trebinje - Herceg Novi i Klobuk - Ilino Brdo na putu Trebinje - Nikšić, navodi se saopštenju.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila osnovu za vođenje pregovora o zaključivanju Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, BiH i Hrvatske.

U dokumentu se navodi da je, budući da je Crna Gora veoma posvećena rješavanju bilateralnih pitanja sa susjedima, zaključivanje i izvršavanje međunarodnih ugovora o državnoj granici jedan od značajnijih prioriteta u procesu pridruživanja EU, koji će doprinijeti unapređenju dobrosusjedskih odnosa i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

U saopćenju se ističe da odnosi Crne Gore s BiH i Hrvatskom predstavljaju pozitivan primjer dobrosusjedske i prijateljske saradnje, a regionalni konteksti kojima teže dodatno ih povezuju i upućuju na još sadržajniju i intenzivniju saradnju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, shodno Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, pripremilo je Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, BiH i Hrvatske u cilju njegovog zaključivanja.