Kontra Vučića
88

Vladika Grigorije: Kao hrišćanin i episkop, kao građanin i čovjek, ne podržavam iskopavanje litijuma

S. M.
Vladika Grigorije (Foto: E. H./Klix.ba)
Vladika Grigorije (Foto: E. H./Klix.ba)
Episkop srpske pravoslavne eparhije frankfurtske i cijele Njemačke vladika Grigorije kazao je da se protivi iskopavanju litijuma u dolini Jadra.

"Kao kršćanin i episkop, kao građanin i čovjek, ne podržavam iskopavanje litijuma i uništavanje plodne Doline Jadra ili bilo koje druge", rekao je Grigorije.

Razlog za takav stav pronalazi u tome da su ljudi neraskidivo povezani sa zemljom, čemu hrišćane uči Stari i Novi zavjet.

"Jer smo stvoreni od praha zemaljskog, zemlja nam je hrana i postelja, i u zemlju će naša tijela, do vaskrsenja, biti položena. Jer se i Bog sjedinio s tom istom zemljom, i metaforički i doslovno, i to tako što je postao jedan od nas, od zemlje sazdanih", rekao je Grigorije.

Obratio se i onima koji nisu vjernici.

"Plodna i rodna zemlja je ono najvrednije i najljepše što u svojoj domovini imate. Ako ste bar jednom u životu gazili po zelenoj livadi, ako ste se ogledali u bistro rijeci, ako ste nekad zahvatili rukom sa šumskog izvora, odmarali pogled na zrelom klasju, jeli šljivu iz Šumadije ili malinu iz Jadra, onda vrlo dobro znate o čemu govorim", rekao je Grigorije.

Napomenuo je da uništavanje zemlje nije samo puko uništavanje plodnog tla, ono znači i novi egzodus stanovništva, zagađenje rijeka, pitke vode i vazduha.

"Što donosi bolesti, mnogo raznih bolesti i preranih smrti", rekao je Grigorije.

Dodao je da (ne)odgovornost današnje generacije utjecati na one koje tek dolaze.

"Ako se još uvijek dvoumite, pogledajte to dijete koje sada spava ili se igra pored vas, jer ćete jednog dana njoj ili njemu podnositi račun za ono što niste danas spriječili, a mogli ste", zaključio je Grigorije.