Pozvao se i na pradjeda
0

Vučević otkrio plan Srbije za jačanje svoje pozicije? "Litij je geopolitička prilika, iskoristimo ga za RS"

B. H.
Foto: ATA/Instagram
Foto: ATA/Instagram
Premijer Srbije Miloš Vučević prozvao je ekološke aktiviste i članove opozicije, koji se protive rudarenju litija. Kako bi opravdao ponovni dolazak Rio Tinta iako su obećali da je kompanija otišla zauvijek, pravdao se time da će litijumom učvrstiti političku moć Srba na svjetskom planu.
Naime, Vrhovni sud Srbije je prošle sedmice srušio vladinu odluku iz 2022. o ukidanju dozvole za otvaranje rudnika tog rijetkog minerala na zapadu zemlje. U presudi je navedeno da je vlada prekoračila granice svoje nadležnosti ukidanjem uredbe o prostornom planu područja za eksploataciju i preradu rude litija te da je ta odluka bila neustavna.

Vlada je u januaru 2022., nakon masovnih protesta aktivista za zaštitu okoliša i desetaka hiljada građana koji su izašli na ulice, ukinula dozvolu multinacionalnoj kompaniji Rio Tinto kojom je određeno područje za rudarenje litija u projektu, navodno vrijednom 2.4 milijarde dolara.

Na sve je reagovao i srbijanski premijer, koji se obrušio na ekološke aktiviste.

"Hoće li rudarenja biti ili ne, kao i hoće li to biti Rio Tinto ili neko drugi, znat će se nakon dugog procesa koji je pred nama. Nas samo zanima što Srbija dobiva i kakve će koristi imati njeni građani, da zaštitimo naše građane, potoke i rijeke. Jadarit ili litij predstavljaju geopolitičku priliku za Srbiju. Ako postoji velika geopolitička potreba za njim, iskoristimo je i po pitanju Kosova i Metohije, očuvanja Republike Srpske. Imajmo argument, koji jača našu poziciju u teškim okolnostima. Ove izjave da objavljujemo rat su skandalozne i drske. Vlada Srbije nikome nije objavila rat, a pogotovo ne svojim građanima", napisao je Vučević na Instagramu.

Ovakvom izjavom je premijer Srbije na neki način otkrio ono što je i Klix.ba pisao danas, a to je da Milorad Dodik i Aleksandar Vučić uz pomoć litijuma i saradnje sa Zapadom, ostaju u političkom životu uprkos retrogradnim i rušilačkim politikama.

Vučević je na temu rudarenja litijuma dodao i da "Vlada Republike Srbije neće dozvoliti nasilje te da Zakon mora vrijediti za sve. Istakao je kako "Nema nikakvog 5. ili 6. oktobra" i da je Srbija danas daleko ozbiljnija i uređenija država.

"Čuo sam da je jedna gospođa u izjavi rekla da je ovo stanje kao prije bitke na Ceru, a time je nas iz vlade svrstala među okupatore. Moj pradjed Mihailo poginuo je na Solunskom frontu 1916. godine. Da nam ne drže lekcije tko je gdje bio, kao da su novi Stepa Stepanović", nastavio je Vučević.

Objavio je i fotografiju dokumenta koji navodno dokazuje da je njegov pradjed poginuo na Solunskom frontu. Inače, Bitka na Ceru ili Cerska bitka bila je jedna od prvih bitaka u Prvom svjetskom ratu. U njoj su srpske snage pod vodstvom Stepe Stepanovića pobijedile austrougarske snage.

"Jasno je da su oni nasilnici koji najavljuju i provode nasilje jer Srbija ima nešto što treba cijeloj Evropi. Naš cilj je da Srbija bude bolji dom za njene stanovnike, da zaštitimo planine i potoke, rijeke i zrak jer svi dišemo isti zrak", zaključio je Vučević.