Između dvije vatre
106

Vučić: Dolazak Lavrova mogao bi ugroziti planiranu Scholzovu posjetu

G. M.
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da ne isključuje mogućnost da bi posjeta ministra vajskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu, najavljena za 6. i 7. juni, mogao ugroziti posjetu njemačkog kancelara Olafa Sholza, koji se očekuje 10. juna.

"Ništa ne isključujem", odgovorio je Vučić novinarima na pitanje bi li ranije dogovoreni dvodnevni boravak Lavrova u Beogradu moglo ugroziti posjetu šefa njemačke vlade.

Vučić je poslije obilaska ukrajinskih izbjeglica u Centru za azil potvrdio da je posjeta Lavrova planirana i da je u pogledu protokola "sve zakazano".

"To je sve u redu, ali ima nekih drugih problema. Vidjet ćemo narednih dana. Moguće je da će sve biti u redu, moguće je i da ne bude", odgovorio je Vučić.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova najavila je ranije danas da će šef ruske diplomatije doputovati u dvodnevnu posjetu Srbiji 6. i 7. juna.

Posjeta Lavrova dolazi u vrijeme pritisaka zapadnih zemalja i Evropske unije na Srbiju da se pridruži sankcijama međunarodne zajednice protiv Rusije, a najavu njegovog dolaska prate i poruke srbijanske opozicije državnom vrhu da je posjeta neprimjerena u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Hina.