Ponovo o Rezoluciji
85

Vučić još jednom pokazao zašto mu je Milošević beskrajno vjerovao kao ministru informisanja

Piše: Senja Mahinić
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je još jednom pokazao zašto je nekadašnji predsjednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević vjerovao u njegove kapacitete kada ga je postavio za ministra informisanja 1998. godine.

Gostujući u programu TV Prva predsjednik Srbije govorio je o sigurnosti u zemlji nakon što je muškarac u Beogradu izveo napad samostrijelom na pripadnika Žandarmerije u blizini Ambasade Izraela.

On je rekao da će Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju je nedavno usvojila Generalna skupština UN-a biti ispitana kao motiv za izvršenje terorističkog čina u Beogradu koji je izveo Miloš Žujević. Napadač je po navodima srbijanskih vlasti primio islam i promijenio vjersko ime u Salahudin, te je bio blizak radikalnim vjerskim grupama. Žujević je usmrćen nakon što je izvršio teroristički čin.

Vučić nije propustio ni ovaj događaj da pokuša neuvjerljivo odbraniti tvrdnje koje je plasirao u javnosti danima uočio usvajanja Rezolucije, da će ista dovesti do sigurnosne krize. Međutim, to nije primarni motiv jer je Rezolucije usvojena.

Vučić pokušava propust sigurnosnih i obavještanijih službi zamagliti otvaranjem novog prostora za diskusiju o Rezoluciji. Što bi se pričalo o tome da su srbijanske službe po ko zna koji put zakazale, kad je jednostavnije ponovo otvoriti diskusiju o Rezoluciji.

Potpuno je svjestan da je i samo plasiranje sumnje, a ne bilo kakav dokaz, dovoljno da se priča preusmjeri.

Kao što je praksa pokazala, predsjednik Srbije u toj mjeri kontroliše medije da je u stanju poraz (koristimo ovu riječ jer je upravo Vučić proces usvajanja Rezolucije predstavio kao utakmicu) koji je doživio u UN-u, predstaviti pobjedom. Konačni rezultat je baš kao na utakmici "proslavio" sa zastavom Srbije i zagrljajima sa svojim najbližim saradnicima. Samo su mu falile vuvuzela da sve izgleda kao sportski događaj.

Ako je to već bio u stanju režirati, povezati Rezoluciju sa fanatikom koji samostrijelom gađa policajca ispred izraelske ambasade je za njega sitnica.