Kosovska Mitrovica
100

Vučić nakon hapšenja na Kosovu: Obratit ćemo vam se u roku od 72 sata, moramo se boriti

I. Sa.
Foto: Mreža X
Foto: Mreža X
Lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević uhapšen je na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici, na što je reagovao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.
On se danas sastao sa evropskim posrednikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i ambasadorom SAD-a u Beogradu Christopherom Hillom.

Najavio je da će se u naredna 72 sata obratiti javnosti i da će govoriti o onome što Srbija "zahtijeva zbog suštinskog i brutalnog napada na srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova".

Treba očekivati, dodao je, da će tokom oktobra izaći i pred Narodnu skupštinu sa dalekosežnim prijedlozima.

"Moramo da se borimo za poziciju Srbije u svijetu, da tražimo saveznike. Radit ćemo na tom planu i po tom pitanju sve što je moguće, ali sada nam je potpuno jasno da Kurti želi uništenje srpskog naroda i progon srpskog naroda i mislim da to nije samo nama jasno, već i svima drugima", smatra Vučić.

Napomenuo je i da će imati mnogo bitnih sastanaka.

"Sa ozbiljnim mjerama i ozbiljnim stvarima obratit ćemo vam se u roku od 72 sata", ponovio je Vučić.

Naglasio je da je Srbija uvijek za dijalog i da je on spreman i danas da ide da razgovara sa Kurtijem i da ima dijalog u Briselu.

"Ali Srbija nije spremna, i kao što sam već bezbroj puta rekao, neće dozvoliti progon svog stanovništva, a sasvim je jasno da je to jedini cilj Kurtijeve vlasti", napomenuo je predsjednik Srbije.

Inače, hapšenje je navodno povezano sa dolaskom kosovskog premijera Albina Kurtija u sjeverni dio Mitrovice.