Dogovrena vojna saradnja
35

Vučić nakon sastanka s Erdoganom: Neka mjesta u Srbiji žive od Turske, razgovarali smo o BiH

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je u obraćanju medijima nakon sastanka s turskim predsjednikom, Recepom Tayyipom Erdoganom, da vjeruje kako će Srbija i njeni građani imati značajne koristi od današnjih razgovora.

Vučić je istaknuo da je Erdoganova posjeta važna jer će doprinijeti razvoju i unapređenju srpsko-turskih odnosa.

"Zahvalan sam predsjedniku Erdoganu na tome što je uvijek pokazivao dobru volju da posjeti našu zemlju i da razgovaramo o svim, ne uvijek lakim pitanjima. Danas smo razgovarali u četiri oka o svim važnim temama, geopolitičkim pitanjima i problemima s kojima se pojedinačno suočavaju Srbija i Turska, a ponegdje i zajedno. Nemam šta kriti, razgovarali smo i o odnosima naših zemalja s EU, kao i o tome kakav je odnos EU prema nama", rekao je Vučić.

Vučić je kazao kako je od Erdogana saznao mnogo toga i da je želio čuti i o drugim globalnim inicijativama.

"Turska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose, u posljednjih nekoliko godina smo sedmostruko povećali ekonomsku saradnju. Predsjednik Erdogan je postavio cilj da dostignemo trgovinsku razmjenu od pet milijardi dolara", izjavio je Vučić.

Dodao je kako je više od polovine puta već pređeno i podsjetio da je prije nekoliko godina trgovinska razmjena bila svega nekoliko stotina miliona eura.

Također je naveo kako je broj turskih državljana koji posjećuju Srbiju velik te da se ove godine očekuje 360.000 srpskih turista u Turskoj.

Bliža saradnja u vojnoj industriji

Prema Vučićevim riječima, ono što dodatno produbljuje povjerenje između dvije zemlje je dogovor i želja, kako kaže, naredba koju je Erdogan izdao svojim ljudima – da uspostave bliže odnose i saradnju u vojno-odbrambenoj industriji.

"Izabrali smo važne ljude iz obje vlade i eksperte koji će uspostaviti tim koji će raditi na strateškom razvoju ove saradnje u budućnosti," kazao je Vučić.

Naglasio je i da postoje mjesta u Srbiji, poput Vladičinog Hana i Surdulice, koja opstaju zahvaljujući turskim investicijama.

"Turske kompanije rade na velikim infrastrukturnim projektima, a vjerujem da će u budućnosti imati još mnogo posla, posebno u oblastima energetike, tehnologije i inovacija. Siguran sam da ćemo uz veliki angažman i podršku predsjednika Turske uspjeti postići željene rezultate," rekao je.

O situaciji na Balkanu

Vučić je istaknuo da su razgovarali i o situaciji na Balkanu.

"Pažljivo sam slušao Erdogana, koji se uvijek zalagao za dijalog i mir na Balkanu, govorio je o poštovanju međunarodnog prava, Bosni i Hercegovini, te podršci teritorijalnom integritetu BiH, ali i integritetu Republike Srpske unutar BiH," rekao je Vučić.

Dodao je da je zahvalan Turskoj i predsjedniku Erdoganu na razumijevanju i spremnosti da saslušaju stavove Srbije.

"Uvjereni smo da ćemo uspjeti dalje razvijati naše prijateljske odnose. Visoko cijenimo Erdoganovu politiku koju vodi kao nezavisna i suverena zemlja, u interesu svojih građana, a ne stranih sila. Mi smo manja zemlja, ali se trudimo voditi našu politiku, i to ćemo nastaviti. To je još jedan most između Ankare i Beograda, i uvjeren sam da ćemo sve što smo dogovorili pretvoriti u konkretne rezultate," zaključio je Vučić.

Također je najavio otvaranje novih dionica puteva koje su gradile turske kompanije i izrazio nadu da će Erdogan prihvatiti poziv da uskoro ponovo posjeti Beograd.

"Sljedeća sjednica Visokog savjeta za saradnju bit će u Ankari i radujemo se pozivu," poručio je Vučić.