Škakljivo pitanje
47

Vučić u raspravi sa predsjednicom Slovenije i novinarom: Srbija nema praksu da "ubije Boga u demonstrantima"

I. M.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ugostio predsjednicu Slovenije Natašu Pirc Musar, a tokom press konferencije došlo je prepirke nakon pitanja slovenskog novinara.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara o protestima u Srbiji poručio da kroz dio tih pitanja vidi se kako i zbog čega Evropska unija nema toliku popularnost.

"Ponekad zbog vaše prevelike dobre volje ljudi se osjete poniženima, jer vide kako biste se htjeli miješati u stvari u koje nikada nikome ne biste dopustili da se miješa kada su vaše zemlje u pitanju. Mi se trudimo da preuzmemo vaše najbolje demokratske tekovine, jedino što još nismo preuzeli je da ubijemo Boga u demonstrantima. Mi to ne nećemo raditi, izbjegavat ćemo do posljednjeg trenutka", rekao je Vučić.

Uslijedila je i reakcija predsjednice Slovenije koja je poručila da su demonstracije u svakoj državi legitiman čin i dio demokratije, a da izvještavanje novinara o tome predstavlja slobodu izražavanja.

"Dio demokratije je i sloboda medija i na tome također treba raditi, a dio toga su i protesti. Nadam se da novinaru niste previše zamjerili na pitanju", kazala je ona.

Vučić se pohvalio slobodom medija u Srbiji te poručio da je kod njih, naravno, sloboda medija takva da bi svakoga dana trebao odgovarati je li Hitler ili Mussolini.

"Vama ne želim taj stepen sloboda", kazao je.