Regija
52

Vučićevi naprednjaci pobjednici izbora u Srbiji, u parlament ulaze i Šešeljevi radikali

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Pobjednik vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji je Srpska napredna stranka dosadašnjeg premijera Aleksandra Vučića koja će, najvjerovatnije, moći samostalno formirati vladu. U Skupštinu Srbije ući će i Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka, Koalicija DSS/Dveri, Pokret "Dosta je bilo" i Koalicija Čeda/Boris/Čanak.

00:15 Prema projekcijama na osnovu preliminarnih rezultata, koalicija "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" u novom sazivu Skupštine Srbije će imati 145 zastupnika. Socijalistima će, po tim projekcijama, pripasti 33 mandata. Povratnici u skupštinske klupe, Srpska radikalna stranka zauzet će 22 mjesta. Koalicija "Za pravednu Srbiju", okupljena oko Demokratske stranke, trebala bi imati 17 zastupnika. Lista "Dosta je bilo", koju vodi Saša Radulović, u parlamentu će imati 15 predstavnika, a koalicija Dveri i Demokratske srpske stranke 14 zastupnika. Uz njih, u parlamentarne klupe će sjesti i četiri predstavnika Demokratske stranke vojvođanskih Mađara.

00:10 Nakon 90 posto prebrojanih glasova SNS je osvojio 49,6 posto glasova, a SPS 11,5. U parlament će ući i Šešeljeva Srpska radikalna stranka (7,9 posto), DS (5,8), Dver/DSS (5,1) i Pokret Dosta je bilo (5,2). Ovo su podaci nevladine organizacije CeSID koja je pratila izbore u Srbiji. Također, iz koalicije Čeda/Boris/Čanak tvrde da su prešli cenzus i da ulaze u parament.

23:15 Nakon 82,4 posto prebrojanih glasova, SNS je osvojio 49,9 posto glasova, SPS 11,5, SRS 7,8, DS 5,9, Pokret "Dosta je bilo" 5,2 i DVERI/DSS 5,1. JOš uvijek nisu prebrojani glasovi sa Kosova i iz dijaspore.

22:45 Iako pada prema polovici osvojenih glasova, nakon prebrojanih 71,2 posto listića, koalicijska lista oko naprednjaka ima osvojenih 50,3 posto glasova. Osim njih, u skupštinske klupe će i predstavnici socijalista, radikala, demokrata je Dveri i DSS.

22:30 Nakon gotovo dvije trećine prebrojanih glasova, a prema preliminarnim rezultatima najmanje pet će lista imati svoje predstavnike u Skupštini Srbije. Po tim podacima, koalicija u kojoj je do sada vladajući SNS osvojio je 51 posto glasova. Koalicija Socijalističke partije i Jedinstvene Srbije osvojila je 12,1 posto glasova. U parlamentarne klupe vraćaju se i radikali, koji su po dosadašnjim rezultatima osvojili 7,7 posto glasova. Koalicija "Za pravednu Srbiju", u kojoj su Demokratska stranka, Nova stranka, Demokratska stranka Hrvata u Vojvodini, te Zajedno za Srbiju osvojila je 5,5 posto. Dveri i Demokratska stranka Srbije također su prešli izborni prag, osvojivši pet posto glasova.

22:00 Nakon 56,5 posto glasova nema značajnijih promjena kada su u pitanju vodeće stranke. SNS je i dalje na prvom mjestu sa 51,5 posto, a slijedi SPS/JS (12,4), SRS 7,7, DS 5,4. Novina je da je koalicija Dveri/DSS iznad cenzusa sa osvojenih 5 posto glasova. Koalicija Čeda/Boris/Čanak je i dalje ispod cenzusa.

21:40 I nakon obrađenih 40,5 posto glasova, koalicija "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" u uvjerljivom vodstvu s osvojenih 52,6 posto glasova. Slijede koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije (SPS/JS) s 12,9 posto, potom Srpska radikalna stranka sa 7,4 posto te koalicija oko Demokratske stranke s 5,5 posto glasova. Koalicija Čeda/Boris/Čanak je i dalje ispod cenzusa (4,7 posto).

21:15 Nakon 31 posto prebrojanih glasova nema većih promjena. SNS je i dalje na prvom mjestu sa osvojenih 52 posto, a slijedi SPS/JS 13,8 posto, SRS 7,2 posto i DS 5,5 posto. Blizu prelaska cenzusa su i koalicija Čeda/Boris/Čanak (4,7 posto) i koalicija Dveri/DSS (4,3 posto).

21: 00 Nakon 19,8 posto prebrojanih glasova i dalje je vodeći SNS (52 posto). Slijedi SPS/JS (14,4), SRS (7 posto) i koalicija oko Demokratske stranke (5,4 posto). Prema trenutnim podacima koalcija Čeda/Boris/Čanak nije prešla cenzus.

20: 45 Prema prvim preliminarnim rezultatima, koje je objavio CeSID nakon prebrojanih 11 posto glasova, u vodstvu je koalicija "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", okupljena oko Srpske napredne stranke. Iako je riječ o malom broju prebrojanih glasova, SNS i partneri osvojili su 56 posto glasova.

Po istim podacima, naprednjake slijedi koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije s 11 posto osvojenih glasova. Prag još prelaze Srpska radikalna stranka te koalicija okupljenja oko Demokratske stranke.

Republička izborna komisija trebala da između 22:00 i 22:30 potvrditi prve preliminarne i neslužbene rezultate izbora.

20:40 Podsjećamo, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić raspustio je 4. marta 2016. godine Narodnu skupštinu Republike Srbije i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 24. april.