Problem nasilja
9

Zagreb: Dječak zbog kojeg se čitav razred ispisao prebačen u drugu školu, učenici te škole već danima ne idu na nastavu

M. G.
Zagreb (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zagreb (Foto: I. Š./Klix.ba)
Skoro čitav razred jedne osnovne škole u Zagrebu ovog ljeta se ispisao, ostavljajući samo jednog učenika da krene u četvrti razred. Roditelji su donijeli ovu odluku nakon što su mjesecima apelovali na nadležne institucije da im pomognu zbog uznemiravanja i nasilja koje je njihova djeca trpjela od jednog učenika.
U osnovnoj školi u Novom Zagrebu, u koju je premješten dječak zbog kojeg se iz te škole ispisao cijeli razred, učenici s kojima bi sada trebao pohađati četvrti razred već danima ne dolaze u školu.

Najnovije informacije o ovom slučaju govore da danas, ni nakon tri sata sastanka između roditelja i predstavnika škole nije postignut dogovor o daljim koracima.

Problematični učenik i dalje izaziva nemir, zbog čega učenici tog razreda već četvrti dan neće ići na nastavu. Roditelji, socijalne službe, predstavnici Ministarstva obrazovanja i drugi akteri prisustvovali su sastanku, ali dogovor nije postignut.

Ministar obrazovanja Hrvatske, Radovan Fuchs, ranije je izjavio da se situacija može uporediti sa "balvan revolucijom", što je izazvalo negodovanje, iako se kasnije tvrdilo da je izjava izvučena iz konteksta. Predstavnici ministarstva su naglasili da se ovakvi problemi trebaju rješavati unutar škole.

Govoreći o dječaku koji je izazvao problem, rečeno je da se ne radi o kriminalcu ili "monstrumu", već o djetetu s posebnim potrebama. "To je dijete od devet godina koje ima poteškoće kao i mnoga druga djeca. S takvom djecom se radi, iako ponekad te poteškoće ostaju za cijeli život," istakli su predstavnici škole.