Građani se mirno razilaze
73

Završen peti protest u Beogradu: Poruke za Vučića ispred Predsjedništva, već zakazan novi skup

S. Š.
Još jedna protestna šetnja u glavnom gradu Srbije (Foto: M.M./ATA images/PIXSELL)
Još jedna protestna šetnja u glavnom gradu Srbije (Foto: M.M./ATA images/PIXSELL)
Peti po redu protest "Srbija protiv nasilja" počeo je nešto posle 18 sati, a koji minut prije 21 sat građani su pozvani da dođu na novi protest sljedeće sedmice. Današnji protest održan je tačno mjesec dana posle pucnjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".
Kako je najavljeno ranije, protest je počeo na platou ispred Narodne skupštine, a potom se Bulevarom kralja Aleksandra građani su šetali do Pravnog fakulteta, Beogradskom ulicom do Slavije i dalje ulicom Kralja Milana, da bi se na kraju napravio "prsten" oko zgrade Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije.

I ove subote poslata je snažna poruka iz centra Beograda, a to je da su građani jedinstveni u želji da ostavku podnese predsjednik države.

Više desetina hiljada građana jednoglasno je uzvikivalo: "Vučiću, odlazi", a i večeras su iznijeti isti zahtjevi kao i od prvog protesta. To su smjenjivanje Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije i rukovodstva RTS-a, gašenje štampanih medija, ukidanje programa i nacionalnih frekvencija onim medijima koji promovišu nasilje, kao i smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina.

Neke od današnjih transparenata (Foto: M.M./ATA images/PIXSELL)
Neke od današnjih transparenata (Foto: M.M./ATA images/PIXSELL)

Na skupu ispred Skupštine građanima su se obratili glumci i TV voditelji: Svetlana Bojković, Ivan Ivanović, Zoran Kesić i Dragan Bjelogrlić, a prije njih prisutnima se obratio glumac Nenad Hadži Maričić. On se zahvalio svim kolegama glumcima koji su odlučili da podrže zajedničku borbu protiv nasilja. Rekao je da ova borba ne pripada nijednom pojedincu, već da je ovo zajednička borba, za budućnost.

Maričić je potom zamolio za tišinu kako bi se čulo 18 udaraca na svakih 18 sekundi za svaku žrtvu, za svaki prerano prekinut život.

Današnji skup, međutim, obilježio je i jedan manji incident. Kako je izvijestila Nova.rs, narodni poslanik i jedan od organizatora protesta Miroslav Aleksić naveo je da su danas incidente pravili isti ljudi koji su na prošlom protestu pokušavali da naprave incidente.

"Vlast pokušava da na bilo koji način umanji energiju protesta koji je sve jači i jači. Poslije pete sedmice građani u sve većem broju dolaze dok se ne ispune zahtjevi", rekao je Aleksić.

Učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" podigli su štandove ispred sekreterijata Vučića, a na kojima može da se napiše i ostavi poruka predsjedniku Srbije.