Javno sučeljavanje
101

Selimbegović: Ako Efendić odbije debatu pokazuje da ne želi biti načelnik

M. G.
Mirza Selimbegović (za govornicom)
Mirza Selimbegović (za govornicom)
Semir Efendić, kandidat Stranke za BiH, odbio je potvrditi učešće u debati koju organizuje portal Klix.ba. Kandidat Trojke (SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka) Mirza Selimbegović tim se oglasio rekavši kako je odbijanje debate nepoštivanje građana.

"Odbiti debatu sa jedinim protukandidatom puno govori. To pokazuje jedan poseban nivo bahatosti, potcjenjivanja birača i umišljenosti. Efendić nema hrabrosti da se suoči sa bilo kakvim pitanjima koja ne dolaze isključivo od protukandidata već i od samih građana. Posebno se to odnosi na nejednak tretman pojedinih naselja i ulica u Novom Gradu, blokiranja određenih projekata, načina na koji finansira kampanju... Siguran sam da takvo bahato ponašanje pripada prošlosti, a ne budućnosti. Šta više, odbijanje debate pokazuje da Efendić ne želi biti načelnik Novog Grada, da se te pozicije stidi i da želi isključivo da se bavi višim nivoima vlasti kako bi zadovoljio svoje ambicije", kaže Mirza Selimbegović.

Prema informacijama TVSA, javnog servisa građana Kantona Sarajevo, Semir Efendić neće doći ni na debatu zakazanu za ponedjeljak 23. septembra 20 sati.

"Iako je prvobitno potvrdio učešće na debati na TVSA Efendić se posljednjih sedam dana prestao javljati na njihove pozive. Ovo je prilika da ga još jednom otvoreno pozovemo i prozovemo. Građani žele modernu općinsku administraciju po uzoru na uređene evropske lokalne zajednice sa načelnikom koji će uvijek biti spreman odgovoriti na svako njihovo pitanje i svaku kritiku. Poštujući građane i njihovo pravo da se upoznaju sa programima svih kandidata, uz uvažavanje novinara i posebne uloge medija u izbornom procesu, planiram se odazvati svakoj debati. Građnima nudimo konkretan program kako da Novi Grad učinimo boljim mjestom za život i od njih tražim podršku da zajednički radimo na svemu što će naš Novi Grad učiniti boljim. Vjerujem da će taj program i jedan korektan odnos prema svima, pa i prema protukandidatu, biti prepoznati i da ćemo od oktobra vidjeti da Novi Grad može bolje", kaže na kraju Selimbegović.