Ekspert za Balkan
472

Serwer upozorava na "ozbiljnu prijetnju za BiH": SAD su uklonile SDA, a ostavile srpske i hrvatske nacionaliste

M. G.
Prema blogu međunarodnog eksperta za Balkan, Daniela Serwera, Bosna i Hercegovina se suočava s ozbiljnim prijetnjama. Serwer naglašava da “nacionalisti Srba i Hrvata ponovo poništavaju napredak postignut nakon Dejtona 1995. godine.”

Kako je napisao na svom blogu, nakon što su međunarodne intervencije u prošlosti prisilile etničke nacionaliste da prihvate reforme koje su vodile ka suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti, od 2006. godine ti nacionalisti ponovo ruše taj napredak.

Serwer ističe da je "američka politika u Bosni i Hercegovini postala kontradiktorna i neefikasna".

"Ove godine, SAD su uklonile vodeću bošnjačku stranku iz vlasti, iako je ta stranka podržavala demokratsko upravljanje i teritorijalnu cjelovitost", navodi.

Umjesto toga, trenutna vlast uključuje “glavne protivnike suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine,” što dodatno pogoršava situaciju.

Prema Serweru, trenutni pristup SAD-a ne daje rezultate.

“Sjedinjene Američke Države trebaju prekinuti pomirljivost prema Srbiji, javno kritizirati iridentističke namjere Aleksandra Vučića, i prestati s pružanjem pohvala i novca Beogradu.” On također naglašava potrebu za “podrškom Bosni i Hercegovini u implementaciji odluka Evropskog suda za ljudska prava koje bi okončale etničku politiku u zemlji.”

Serwer zaključuje da su ove promjene ključne za očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Bez adekvatne intervencije, regija bi mogla doživjeti dodatne destabilizacije koje bi imale dalekosežne posljedice.