Nemaju agumenata
126

Sud BiH odbacio zahtjev SNSD-a da CIK obustavi kontrolno brojanje glasova

S. Š. U.
Sud BiH odbacio zahtjev SNSD-a za odgodu izvršenja nadležnosti CIK-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sud BiH odbacio zahtjev SNSD-a za odgodu izvršenja nadležnosti CIK-a (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zbog naredbe o kontrolnom brojanju glasova za nivo predsjednika i potpredsjednike entiteta Republika Srpska, SNSD podnio je Sudu BiH zahtjev za odgodu izvršenja nadležnosti Centralne izborne komisije.

Tokom večerašnje 71. sjednice Centralne izborne komisije BiH, informaciju je sa članovima CIK-a i u svrhu informiranja javnosti saopćio Željko Bakalar.

"Želim da kažem da je po zahtjevu o odgađanju nadležnosti Centralne izborne komisije za kontrolno brojanje, SNSD podnio zahtjev za ocjenu zakonitosti, a da je Sud BiH danas donio rješenje kojim odbija zahtjev za odgodu izvršenja nadležnosti CIK-a uz obrazloženje da navodi zahtjeva nisu argumentirani, nisu dostavljeni dokazi pa se ne može zaključiti da bi mogla nastati šteta, posebno ona koja se ne bi mogla ispraviti", kazao je Bakalar.

Član CIK-a istakao je da su "bombardirani raznim zahtjevima", analizama koje problematiziraju rad Komisije, a predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović kazao je kako je rad Komisije zakonit, u predviđenim rokovima te da je mišljenja kako će nadležne institucije doći do zaključka do kakvog su došli i u slučaju zahtjeva SNSD-a.