Prvostepena odluka
0

Sud u Foči oslobodio ginekologa Čančara i babicu Kulić zbog pada bebe tokom porođaja

E. A.
Sud u Foči
Sud u Foči
Osnovni sud u Foči danas je oslobodio ginekologa Vladimira Čančara i babicu Biljanu Kulić, optužene u slučaju pada bebe u Univerzitetskoj bolnici u Foči, potvrdio je za Klix.ba Srđan Vukanović, portparol Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju.

Tužilaštvo je nezadovoljno odlukom Suda na koju će uputiti žalbu, kratko nam je kazao Vukanović.

Za sada iz Tužilaštva nisu davali druge komentare.

Podsjetimo, Čančara i Kulić je Tužilaštvo teretilo za nehatno krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći za koje je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Oni su 19. augusta 2022. godine porodili Jovanu Vesić iz Trebinja, nakon čega je njena tek rođena djevojčica J. V. pala na pod i zadobila teške povrede.

U optužnici je podsjetimo stajalo da se Kulićeva i Čančar nisu pridržavali pravila struke pri pružanju medicinske pomoći te da je zbog posljedica neadekvatnog postupanja beba, nakon porođaja, Kulićevoj pala na pod sa pomoćnog stola i zadobila teške povrede.

Čančar je Tužilaštvo teretilo da je propustio da o tome obavijesti roditelje bebe i da poduzme mjere i radnje u cilju blagovremenog ukazivanja medicinske pomoći novorođenčetu kod kojeg su nastupile teške povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstveno stanje. Beba je prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje je hitno operisana i uspješno se oporavila.

Podsjetimo da je u slučaju pada bebe u Univerzitetskoj bolnici Foča po optužnici Republičkog javnog Tužilaštva RS-a vođen proces protiv doktora ginekologije Vladimira Čančara za primanje 400 KM mita od oca bebe, a protiv medicinske sestre Gordane Sokolović zbog primanja mita od 100 KM. Čančar je priznao krivicu i pristao da bude osuđen na pola godine zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM, a medicinska sestra Gordana Sokolović pristala je na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora zbog primanja mita od Danijela Vesića. Ona neće ići u zatvor ako u roku od tri godine ne učini krivično djelo. Također i otac bebe Danijel Vesić sporazumno je osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM zbog davanja mita.