Dogovor jedina nada
0

Abu Obeida se oglasio i poručio da će vojni pokušaji oslobađanja zarobljenika samo dovesti do smrti

F. H.
Abu Obeida
Abu Obeida
Hamas je upozorio Izrael da će njegovo inzistiranje na oslobađanju talaca kroz vojni pritisak rezultirati njihovim povratkom porodicama u lijesovima.

"Izdane su nove upute borcima zaduženim za čuvanje zatvorenika o tome kako postupati s njima ako se izraelska vojska približi mjestu zatočenja", rekao je Abu Obeida, glasnogovornik brigada Al-Qassam, vojnog krila Hamasa u izjavi.

Obeida je rekao da izraelski premijer Benjamin Netanyahu i samo izraelska vojska "snose punu odgovornost za smrt zarobljenika nakon što su namjerno opstruirali bilo kakav dogovor o razmjeni zarobljenika za uske interese, uz namjerno ubijanje desetaka njih direktnim zračnim bombardovanjem", Izvijestila je novinska agencija Xinhua.

"Netanyahuovo insistiranje na oslobađanju zatvorenika pod vojnim pritiskom umjesto sklapanja dogovora rezultirat će njihovim povratkom svojim porodicama u lijesovima i njihovim porodicama koje će morati birati jesu li mrtvi ili živi", dodao je.

Izjava je uslijedila nakon izvlačenja tijela dvije žene i četiri muškarca iz Gaze. Izraelske obrambene snage (IDF) saopćile su da su ubijeni u Hamasovom tunelu malo prije nego što su vojnici stigli.

Stotine hiljada Izraelaca okupilo se u nedjelju širom Izraela, zahtijevajući od Netanyahua da pregovara o prekidu vatre s Hamasom kako bi se osigurao povratak talaca držanih u Gazi. Također, u ponedjeljak je organizovan generalni štrajk u Izraelu.