Moguće i sankcije
105

Administracija Joea Bidena planira zaokret u politici prema Izraelu od novembra

N. Ž.
Benjamin Netanyahu i Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Netanyahu i Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Aktuelni predsjednik SAD-a Joe Biden i njegova administracija planiraju značajno promijeniti pristup prema Izraelu nakon izbora koji će se u ovoj državi održati početkom novembra, piše The Times of Israel.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, ovaj izraelski list piše da Bidenov tim planira pooštriti retoriku prema premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu, a ostavljaju mogućnost i sankcija za pojedine zvaničnike ove zemlje.

Na meti Bijele kuće mogli bi se naći ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir te ministar finansija Bezalel Smotrich, a razlog je njihova retorika prema Palestincima, kao i potezi koji vode ka daljoj teritorijalnoj ekspanziji Izraela na Zapadnoj obali.

Lista Bidenovih poteza bit će znatno duža ako pobjedu u novembru odnese Kamala Harris, potpredsjednica SAD-a i kandidatkinja za predsjednicu.

Inače, tajming Bidenovih odluka vođen je time da pobjednik, ili pobjednica, izbora u SAD-u ne preuzima dužnost odmah po pobjedi, već tri mjeseca kasnije, odnosno krajem januara.

U tom periodu su predsjednici koji odlaze s vlasti slobodniji u svojim odlukama, znajući da ne moraju tražiti glasove građana SAD-a, ali i novac od interesnih grupa koje često "naginju" Izraelu.

The Times of Israel je objavio i da je Biden stopirao donošenje ove odluke u julu, a tada je argument da "SAD neće sankcionisati zvaničnike demokratski izabranih vlada", mada je pravi razlog bliži tome da bi donošenje ove odluke značajno umanjilo šanse demokratama da dođu do pobjede u novembru.