Upitna podrška
31

AfD pozvao druge stranke na formiranje vlasti u njemačkim regijama nakon izbora

N. Ž.
Tino Churpalla (Foto: EPA-EFE)
Tino Churpalla (Foto: EPA-EFE)
Preliminarni rezultati izlaznih anketa nakon izbora u njemačkim regijama Tiringija i Saksonija pokazuju da je ekstremno desna stranka AfD na prvom mjestu u jednoj, te na drugom u drugoj oblasti.

AfD je osvojio oko 33 posto u Tiringiji, ispred drugoplasiranog CDU-a koji ima 24 posto, te oko 31 posto u Saksoniji, skoro pa jednako s prvoplasiranim CDU-om (32 posto). Izlazne ankete objavila je njemačka televizija ZDF.

Jedan od lidera AfD-a Tino Chrupalla objavio je da su rezultati jasni, i da oni trebaju formirati vlast barem u jednoj od ove dvije regije.

"Imamo vrlo jasnu prednost u Tiringiji, to je za nas mandat za vlast. Tako funkcioniše demokratija", rekao je Chrupalla.

Ipak, do vlasti vjerovatno neće doći. Sve veće stranke odbile su sarađivati s AfD-om poslije izbora.

Jedina nada za AfD bila je da će ekstremno lijeva stranka BSW osvojiti dovoljno glasova za koalicionu vladu, ali se oni nalaze na nekih 13 posto podrške u obje regije, nedovoljno za formiranje vlasti.

Kako se sada čini, vlast će formirati CDU, a partnere će birati od stranaka vladajuće koalicije u Njemačkoj (Zeleni, SPD, FDP), BSW-a i ljevičarske stranke Die Linke.