Vojska na granici
145

Aleksandar Lukašeno tvrdi da će Ukrajina biti sretna ako je Rusija pogodi atomskom bombom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, izjavio je da će Ukrajina, ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje, biti "jako sretna" jer Kremlj više neće imati saveznike.

"Zabrinjava to što je eskalacija s ukrajinske strane pokušaj prisiljavanja Rusije na poduzimanje asimetričnih akcija. Razmotrimo upotrebu nuklearnog oružja. Uvjeren sam da bi Ukrajina bila zadovoljna da Rusija ili mi tamo upotrijebimo taktičko nuklearno oružje. To bi im donijelo radost", kazao je Lukašenko

Lukašenko tvrdi da bi korištenje nuklearnog oružja Rusiju i Bjelorusiju lišilo saveznika.

"Tada bi nam vjerovatno ostalo malo saveznika. Općenito, ne bi ostale suosjećajne zemlje. Zato što su uključene u ono što se događa. Drugo, to je nuklearno oružje. Već smo formirali određenu sliku negativnu prema tom nuklearnom oružju. Dakle, oni nas žele gurnuti", rekao je Lukašenko.

U junu je Oleksandr Lytvynenko, sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine (NSDC), sugerisao da bi ruski čelnik Vladimir Putin mogao narediti upotrebu taktičkog nuklearnog oružja ako se njegova vojska suoči s "katastrofalnim porazom" u Ukrajini.

Lukašenko, je kazao i da je njegova zemlja poslala oko trećinu svoje vojske na ukrajinsku granicu zbog prisutnosti više od 120.000 ukrajinskih vojnika.

"S obzirom na njihovu agresivnu politiku, mi smo uveli i stacionirali svoje snage duž cijele granice na strateškim mjestima za pružanje odbrane u slučaju rata. Nadalje, tamo rade specijalne službe; specijalne postrojbe – Alpha, Almaz, a ostali – najspremniji su i rade svoj posao", kazao je Lukašenko.

Lukašenko smatra da su ukrajinske snage u blizini granice s Bjelorusijom jer očekuju da će "Putin ponovno napredovati s teritorija Bjelorusije".

"Kao odgovor, bio sam prisiljen prebaciti gotovo trećinu vojske dodatno kako bih ojačao ono što je bilo prije", tvrdi Lukašenko.